20.06.2011 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regionální potravina Plzeňského kraje

Uzenář, výrobce sýrů, pečiva i piva, pěstitel zelí a zpracovna ryb získali mezi 62 přihlášenými výrobky titul Regionální potravina Plzeňského kraje. Na festivalu regionálních farmářů a výrobců na nádvoří krajského úřadu je dnes vyhlásili zástupci kraje, Agrární komory, ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Místní akční skupiny Pošumaví, jejichž lidé byli v porotě druhého ročníku soutěže.

Ve dvou kategoriích masných výrobků, tepelně opracovaných a trvanlivých, zvítězilo Řeznictví a uzenářství Herejk z Přešína na Plzeňsku, a to se stoprocentně masovým špekáčkem a klobásou, jejichž receptury zdědila firma po dědovi. "Nepoužíváme žádné masové náhražky," řekla Ladislava Herejková. Mezi sýry a tvarohy vyhrál přírodní sýr z rodinné Minimlékárny Joma, která prodává už deset let veškerou svoji produkci na farmě v Dolní Lhotě na Klatovsku a denně tam jezdí nakupovat až 200 lidí. Stejná firma uspěla se svým kysaným mlékem v kategorii ostatní mléčné výrobky. Farma zpracovává mléko jen od svých 70 krav bez konzervačních látek.
Víkendový chléb z plzeňské firmy PEKO o hmotnosti 1,75 kilogramu, který vydrží měkký celý týden, byl první mezi pekařskými výrobky. "Je hodně pórovitý. Je to rukodělná práce. Peče se dvě hodiny při nízké teplotě," řekla jednatelka Věra Němečková. Mezi cukrářskými výrobky a cukrovinkami vyhrál oříškový rohlíček od ZKD Sušice.
V alkoholických a nealko nápojích uspěl tmavý dvanáctistupňový ležák Purkmistr, který vyrábí stejnojmenný pivovar v Plzni. Podle Petra Míče z firmy je to třetí nejpopulárnější pivo z produkce 20 druhů, vyrobené podle původní receptury Domažlického pivovaru. Mezi ovocem a zeleninou zvítězilo kysané zelí od Josefa Krůse z Mlýnu Podhora na Klatovsku, který pěstuje zeleninu na 20 hektarech a veškerou vyprodá přímo na farmě. Zpracovna ryb Klatovy získala titul v kategorii "ostatní" s uzeným porcovaným tolstolobikem.
Vítězové mohou ode dneška po čtyři roky používat u výrobku označení Regionální potravina Plzeňského kraje a jsou uvedeni v samostatném katalogu distribuovaném v regionech i na akcích ministerstva zemědělství. Soutěž regionálních potravin marketingově podporuje ve všech 13 krajích ministerstvo už podruhé 50 miliony korun. V Plzeňském kraji se přihlásilo 21 producentů se 62 výrobky. Loni jich soutěžilo 25 se 116 výrobky. "Letos se v pravidlech omezil počet přihlášených výrobků od jedné firmy na polovinu," řekla mluvčí kraje Petra Jarošová. Podle hejtmana Milana Chovance chce příští rok kraj podpořit regionální potraviny grantovým schématem se sumou do tří milionů korun. Peníze půjdou hlavně na propagaci malých výrobců. Vítězům soutěže kraj dále nabízí bezplatné zviditelnění v krajských novinách, webu i propagaci na veletrzích, jichž se kraj účastní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down