V letošním roce bude opět ve všech krajích České republiky udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Značku mohou na čtyři roky získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Ocenění Regionální potravina uděluje šestým rokem ministr zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Právě v těchto dnech mohou producenti začít v jednotlivých regionech přihlašovat své výrobky. Uvedla to tisková mluvčí Státního zemědělského a intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu s podílem místních surovin minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. „Těším se, že se s dalším ročníkem soutěže rozšíří sortiment výrobků nesoucích logo Regionální potravina. Podpora a propagace regionálních výrobců potravin patří dlouhodobě mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek.*