Pěstitelské plochy chmele představovaly vloni 4943 hektarů, což je o 28 hektarů méně než v předcházejícím roce. Jde jen o mírný pokles a snad se na této úrovni podaří pěstitelské plochy udržet i v letošním roce. Uvedl to vrchní ředitel sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petr Jílek na Chmelařském kongresu, který se konal v Koutech u Ledče nad Sázavou. Loňská sklizeň chmele na úrovni 4452 tun při průměrném výnosu 0,90 tuny z hektaru představovala meziroční pokles o 46,4 procenta. Jde tak o nejnižší sklizeň od roku 2012.
Podle Jílka i předsedy Svazu pěstitelů chmele ČR Luboše Hejdy nízká úroda byla dána nepříznivými klimatickými podmínkami pro pěstování této plodiny. Loňská vegetace byla charakteristická dlouhými suchými obdobími spojenými s vysokými teplotami, které se střídaly s krátkými, intenzivními srážkami. Větší srážky byly na některých lokalitách zaznamenány až během druhé, a především pak začátkem třetí dekády měsíce srpna, ale ty již neovlivnily vývoj a dozrávání chmelových rostlin, ale naopak zkomplikovaly pěstitelům sklizeň. Vzhledem k počasí byl habitus chmelových rostlin slabší, nasazení hlávek bylo také slabé a vysoké procento hlávek nedosáhlo sklizňové zralosti, což negativně ovlivnilo vedle výnosu také obsah pivovarsky účinných látek. Hejda ve svém příspěvku poukázal na to, že pěstitele v ČR trápí růst nákladů na pěstování chmele. „Jestliže se nám náklady zvedají v desítkách procent, tak se to projeví v hospodaření a budeme na to muset reagovat,“ řekl s tím, že náklady stouply vloni proti předchozímu roku o 23 procent, letos ve srovnání s rokem 2021 o 69 procent. Jen náklady na hnojiva se podle svazu letos proti roku 2021 zvýšily o 88 procent. Podle Hejdy celkové průměrné náklady vynaložené na hektar chmele, které byly vloni 373 030 korun, letos vzrostou asi na 472 460 korun. V přepočtu na kilogram podle zjištění svazu činily vloni náklady 415 korun a chmel se prodával za 230 korun za kilogram. V roce 2021 to bylo 201 korun na kilogram při průměrné prodejní ceně 228 korun. Tato skutečnost se podle Hejdy samozřejmě projeví v rentabilitě.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!