Rodinné farmy hospodaří na větší ploše

Tuzemské rodinné farmy hospodaří na větším podílu zemědělských ploch než dříve, za posledních 15 let jejich podíl stoupl zhruba na 35 procent zemědělských ploch. Ve středních Čechách to představuje asi 200 tisíc hektarů. Asociace soukromého zemědělství se pro malé farmy snaží získat vyšší dotace pro hospodaření na takzvaných prvních 90 hektarech, aby mohly konkurovat velkým aglomerátům. Uvedl to člen předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR Jan Miller, který vlastní farmu v Holubicích u Prahy. Ve středních Čechách hospodaří přes 2000 farmářů, většinou jde právě o farmy obhospodařující plochy do 100 hektarů.

Menší farmy v roce 2000 obhospodařovaly přibližně pětinu zemědělských ploch, nyní už se starají o více než třetinu zemědělských ploch. V některých členských státech Evropské unie už vyšší podpora pro prvních 90 obhospodařovaných hektarů funguje, asociace o ní jedná s ministerstvem zemědělství. Podle Millera pomáhají i akce na rodinných farmách. "Snažíme se o změnu image zemědělců, že jejich živobytí není založeno na dotacích. Například v oblastech, kde se intenzivně hospodaří, se výše dotací blíží částce, kterou dáváme jen za nájem zemědělských ploch," uvedl Miller.
Samotné hospodaření podle Millera není jen o dotacích, ale jinak je tomu v případě investic. V novém dotačním období Evropské unie, tedy mezi lety 2015 a 2020, by podle něj měly být peníze směrovány do tří rovin: investiční, například na obnovu kravínů, aby se v republice udržela konkurenceschopná výroba mléka, protože ta patří k hospodařením s velmi malým ziskem. "Lidem se to už pomalu nevyplácí dělat, ale pokud chtějí své hospodářství jednou předat třeba synovi, tak mu musejí zdůvodnit, proč má krávy držet dál," popisuje farmář, který ale dodává, že na farmách není slyšet žádné stěžování.
Další podporovanou by měla být podle Millera inovace technologií a třetí podpora by měla spočívat v diverzifikaci činnosti, tedy rozdělení podnikání například ještě do turistiky, drobné výroby a třeba koncového zpracování produktů. "Nevýhodou je, že v případě evropských dotací stále jde o velký administrativní moloch a je třeba žádosti často zpracovávat za pomoci odborníků," dodává farmář.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down