Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí zdražení mouky a následně pekárenských výrobků. Uvedl to předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.
Většina velkých pekáren má však s řetězci dlouhodobé smlouvy a úpravy ceníků tak nejméně do žní nelze příliš předpokládat. Podražit by mohly spíše menší pekárny, které nejsou v tvorbě cen závislé na supermarketech.
Příčinou růstu cen v tuzemsku je růst evropských a světových cen. V Evropě se ceny postupně vyrovnávají a největší vliv má burza MATIF Paříž, uvedl Chochole. Rozdíly v jednotlivých regionech Evropy se různí na základě vzdálenosti k námořním přístavům. U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru, dodal.
Lídrem trhu s pšenicí jsou podle mlynářů exportní organizace. Druhým největším odběratelem jsou výrobci krmiv, potravinářské zpracování je až na třetím místě.
Je jasné, že růst cen potravinářské pšenice o 15 procent musí ovlivnit ceny mouky, a tím i pekárenských výrobků, podotkl Chochole. Promítnutí nákladů na suroviny do cen výrobků je podle něj nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti mlýnů a pekáren do budoucnosti.*