05.05.2008 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhovor s

Miroslavem Jirovským, předsedou Zemědělského svazu ČR

Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prvním čtvrtletí opět meziročně klesla produkce masa. Co tento stav nejvíce ovlivnilo? Je to dáno situací na trhu. Ceny jsou totiž hluboko pod vlastními náklady, které od začátku roku dále narůstají.. Produkce vepřového masa tak klesá pod 80 procent skutečnosti před vstupem do Evropské unie. Ještě větší je pokles stavů prasnic, který prokazatelně dlouhodobě dále prohloubí pokles produkce. Také to souvisí i s tím, že podniky se musí připravit na cross – compliance. Jinak by mohly kontrolované podniky mít kráceny přímé platby kvůli tomu, že nerespektují normy EU pro welfare zvířat. Přitom investice na jeho zajištění nejsou vůbec malé, počítají se v řádu několika miliard korun.
Podobně je tomu u drůbeže. Do roku 2012 je potřeba investovat asi tři miliardy korun, aby chovatelé splnili podmínky welfare. Pokles produkce masa tak podle mého názoru není přechodný, ale je to dlouhodobější záležitost. Změnit tento trend mohou jen výrazné investice do modernizace.
Lze odhadnout, jak dlouho tento trend snižování produkce potrvá? Bude záležet na tom, jak se rychle podaří exportovat vepřové maso z Evropské unie. Zvýšení exportu podporují hlavně ministři zemědělství Francie, SRN, Belgie, Španělska, Polska, Rakouska, Maďarska a Slovenska. Situace by se mohla zlepšit, pokud by byla dosažena odpovídající cenová úroveň. Očekává se, že zásadní obrat k lepšímu nastane ve druhé polovině letošního roku, bude-li posílen export.
Ceny vepřového ale v poslední době již mírně rostou. Promítá se již tento pohyb nějakým způsobem v prvovýrobě? Nepromítá. Změny, které byly provedeny v omezení produkce, byly zásadní a na mírný pohyb cen nemohou chovatelé reagovat. Máme informace, že by se kilogram vepřového v jatečně opracovaném těle měl prodávat za 40 korun, koncem dubna se prodával za 39 korun. Projevuje se tu tedy mírný nárůst, ten by mohl pokračovat a dostat se až na ekonomickou úroveň, která představuje přibližně 46 korun za kilogram jatečně upraveného těla.
Jak hodnotíte reformu zemědělské politiky, kterou nedávno prezentoval ministr zemědělství Petr Gandalovič? Reforma zemědělské politiky tak, jak byla nastíněna, by se týkala pouze určité části zemědělského podnikání. Vítáme řadu zaměření, jako rovnoprávné postavení pro české zemědělce v EU, omezení byrokracie, podporu pro konkurenceschopnost všech forem a typů zemědělských podniků, zaměření na udržení dostatku kvalitní vody v krajině, posilovat jméno České republiky jako rovnocenného partnera v EU a řadu dalších návrhů. Zásadní chybou koncepce ale je, že nereaguje na změněnou situaci ve světě spojenou s růstem poptávky. Opomíjí hlavní hospodářské a geopolitické aspekty schválené již vládním výborem ČR pro EU - zajištění potravinové či energetické bezpečnosti, podporu minimální strategické úrovně soběstačnosti v hlavních zemědělských komoditách. Nenavazuje na závěr o potřebě dlouhodobého zajištění růstu zemědělské produkce. Vůbec se nezabývá potravinářským průmyslem a možnostmi jeho využití ke snížení záporného salda agrárního obchodu. Naopak, zaměřuje se výrazně pouze na posilování enviromentálních cílů a na řešení majetkového vypořádání a urychlení pozemkových úprav. Zveličuje problém majetkových podílů, ale o významném zpoždění vypořádání státu s restitučními nároky oprávněných osob (asi 16.000 osob) se nezmiňuje. Schází nám i zaměření na ochranu půdního fondu, kde podle ČSÚ došlo za 60 let k úbytku zhruba 800 tisíc hektarů osevní plochy. Za chybu považujeme i to, že její návrh nebyl konzultován s rozhodujícími nevládními organizacemi zemědělců. Bez nich se žádná koncepce nedá naplňovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down