05.02.2008 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhovor s

Milošem Špitálským, ředitelem Odbytového družstva Polabí

Minulý týden jste pořádali seminář zabývající se pěstováním zeleniny, který měl vzdělávat zástupce vašich členských organizací. Kolik vlastně sdružujete v současnosti producentů?

Odbytová organizace sdružuje pět prvovýrobců, kteří ji založili. Letos přijme šestého. Snahou je, abychom naše členy v produkci zeleniny specializovali. Z toho vyplývá, že ne všichni vyrábějí všechno. Každý by měl produkovat dvě nosné a dvě doplňkové komodity. Jsme tak schopni pokrýt produkci zeleniny v celém sortimentu, od kořenové přes košťálovou až po listovou zeleninu. Celkem družstvo zahrnuje výměru asi tři tisíce hektarů zemědělské půdy.
Potýkali jste se při zakládání odbytového družstva s problémy?
Naše odbytová organizace je nástupnickou organizací moderního odbytového Zelinářského centra Polabí a.s., které bylo vybudováno v roce 2001. Takže odbyt organizujeme prostřednictvím odbytové organizace již dlouhodobě. V souvislosti se vstupem do Evropské unie vznikla nová legislativa, která vyžadovala založení družstva. Proto jsme v roce 2005 přešli od akciové do družstevní formy. 
Kdo jsou vaši odběratelé? 
Kolem devadesáti procent naší produkce dodáváme do maloobchodních sítí, jako je například Tesco, Kaufland, Penny Market a další. Vloni představovaly dodávky vlastní výroby, brambor a zeleniny, 160 milionů korun.
Bylo pro vás složité se dostat na pulty těchto řetězců? Byli jsme tady už v době, kdy řetězce vstupovaly na český trh. Dodávali jsme nejdříve do velkoobchodu, pak se objevily sítě a my jsme usilovali o to, abychom jim mohli dodávat přímo, ne prostřednictvím velkoobchodu. Nakonec se to podařilo. Je však pravda, že mnozí původní dodavatelé vypadli, protože se zelinářstvím skončili. Stále se však potýkáme s poměrně velkou zahraniční konkurencí.
Víme sice, co máme zasázet nebo zasít, abychom pokryli potřeby trhu. Přesto kvůli zajištění plynulých dodávek do řetězců během celého roku zeleninu částečně i nakupujeme, a to jak od tuzemských, tak i zahraničních dodavatelů. 
Mění se nějak struktura plodin, které pěstujete? Struktura plodin, co se týká jejich podílu, je ustálená od roku 1993. Trochu se mění jen u listové zeleniny, protože saláty pěstujeme teprve čtyři roky.
Během doby jsem ale zjistili, co trh chce, jaký má být třeba poměr mezi mrkví, celerem a petrželí. Plochy jednotlivých plodin jsme tak podle potřeb zvýšili nebo snížili. Nerozhodli jsme se ale, že od nějakého druhu třeba úplně odstoupíme. 
Počítáte pro letošní rok se změnou pěstebních ploch? Pro letošní rok budeme zvyšovat plochy pěstování brambor a zeleniny asi o pět až deset procent. 
To jste jedna z mála zelinářských firem, které rozšiřují plochu zeleniny? Vloni nastala v zemědělství nečekaná situace. Po obrovsky dlouhé době začala stoupat jeho vážnost, ceny zemědělských komodit se trochu narovnaly. K nejvyššímu nárůstu cen došlo u obilovin, u zeleniny se toto zvýšení projevilo jen mírně. Celá řada pěstitelů tak začala přehodnocovat svoji situaci a někteří farmáři snižovali výměru zeleniny ve prospěch jiných komodit, jejichž produkce je výnosnější a není tak náročná na ruční práci.
To my nemůžeme, protože hospodaříme v Polabí , kde je vysoký podíl lehkých půd, vhodných právě pro pěstování zeleniny. Máme vybudované závlahy, firmy jsou historicky vybaveny technikou na pěstování těchto plodin. Máme i vyškolené lidi. Na druhou stranu ale výhodou je, že ti, co z tohoto trhu odcházejí, nám uvolňují prostor.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down