05.11.2009 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhovor s Jiřím Kopáčkem

členem představenstva a výkonné rady Českomoravského svazu mlékárenského

Máte představu o tom, co se dnes děje na světovém trhu s mlékem? Světová produkce mléka i nadále stoupá, ale nezvyšuje se už tak rychle jako v uplynulých letech. Roční míra jejího růstu se teď pohybuje pouze na úrovni 0,8 procenta Zajímavé je, že největší nárůst výroby mléka se odehrával v Evropské unii a USA, tedy právě v oblastech, které se dnes potýkají s největšími problémy. Bylo to důsledkem velmi příznivých cen z roku 2007 a počátku roku 2008. Takže ještě v roce 2008 například stouply v EU stavy krav. Naopak s výjimkou Číny poklesla rychlost růstu produkce v Asii. V Oceánii se po obdobích sucha opět dostavily klimaticky příznivé roky. To způsobilo, že světový trh začaly zase zaplavovat přebytkové produkty právě z Nového Zélandu a Austrálie. V příštích letech se celosvětově nepředpokládá významnější změna v produkci mléka, míra růstu bude i nadále zpomalovat a především ve vyspělých mlékařských zemích je nutné očekávat spíše pokles s ohledem na dopady světové hospodářské krize.
A jak vypadá světová bilance výroby a užití mléka?
Celosvětová bilance výroby a užití mléka, která byla do roku 2006 hluboce deficitní a v roce 2007 poprvé na nule, vykázala v roce 2008 již přebytek čtyři miliony tun. To je téměř dvojnásobek roční výroby v ČR. Takže mléka je ve světě v současné době opravdu přebytek. Tato skutečnost samozřejmě ovlivňuje i chování na jednotlivých trzích.
U kterých mléčných výrobků roste produkce u kterých naopak klesá? Zpomalila výroba sýrů. Jestliže jsme dříve uváděli meziroční nárůst kolem dvou až dvou a půl procenta, pak nyní je jen jednoprocentní. Produkce konzumních mlék a zakysaných mléčných výrobků zůstala stabilní, a to ve všech světových produkčních oblastech. Výroba másla je více méně stabilní, ale například v USA se za loňský rok výrazně zvýšila. Američané tím řešili své přebytky mléka. V důsledku toho byl světový trh zaplaven velmi levným máslem právě z USA. Výrazně stoupla produkce sušeného plnotučného i odstředěného mléka, a to opět jako důsledek snahy po rychlém řešení přebytků z období globální krize.
To znamená, že světové zásoby másla a sušených mlék vzrostly. Kolik je těchto komodit ve skladech Evropské unie a co se bude s těmito přebytky dělat? V EU je dneska v intervenčních skladech 84 000 tun másla a 284 000 tun odstředěného sušeného mléka. V privátním skladování je dalších 135 000 tun másla.
Jak se přebytky budou řešit není doposud zcela zřejmé. Brusel dokonce přišel s návrhem, že by se tyto potraviny mohly uvolnit jako pomoc pro chudé lidi v členských zemích unie. Evropští mlékaři se tomu začali velmi rychle bránit, protože by tento krok mohl mít negativní dopad na celý cenový vývoj. Zatím tato záležitost stojí. Mlékárenská lobby se snaží tlačit na to, aby se tyto zásoby uvolňovaly postupně a velmi uvážlivě. Stále není rozhodnuto, jak se s nimi bude nakládat.
Pozitivní je, že v současné době se poněkud zvyšuje tlak na surovinu, začíná být trochu nedostatek smetany na výrobu másla. Výrobci nemají velké přebytky másla, takže od konce září nepřibyly nové zásoby na intervenční sklady. Zatím se tedy tyto zásoby nezvyšují, což je pozitivní.
Jak dlouho je možné máslo skladovat?
Máslo se v mrazírnách běžně skladuje při teplotách -18 °C a nižších rok až dva. Prodává se většinou pod označením stolní máslo. V průběhu skladování se pravidelně po půl roce provádí smyslové posouzení, které rozhodne, zda je možné máslo ještě déle skladovat.
Jedním z mléčných produktů, jejichž spotřeba u nás rostla, jsou sýry. Zvyšuje se také jejich produkce? Naše výroba sýrů je v současné době trošku v útlumu. Poněkud větší pokles zaznamenala kategorie tavených sýrů, kde propad za osm měsíců činí čtyři procenta. Pozitivnější je situace u přírodních sýrů, jejichž produkce je meziročně nižší jen 0,6 procenta. Trochu vyšší je propad u tvarohů, a to 8,1 procenta. I nadále rostou dovozy sýrů. Jejich zvýšený import (za osm měsíců o 23 procent oproti loňsku) byl v určité době zvýšený v důsledku vyprazdňování zásob v zemích, které mají nižší náklady na produkci sýrů. Dalším důvodem je i skutečnost, že zahraniční maloobchodní řetězce nakupují u dodavatelů ze svých mateřských zemí. Hodně výrobků, a mnohdy i poměrně kvalitních, šlo do ČR z Německa a také z Polska. Byli jsme svědky i toho, že tradiční čeští producenti si přikupovali sýry z těchto zemí, aby je u nás plátkovali. V daném momentě to pro ně bylo ekonomicky výhodnější. Samozřejmě si pod sebou podřezávali svoji vlastní větev.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down