O tom, co právě trápí potravináře a jak je možné jejich problémy řešit, jsme si povídali s náměstkem ministra zemědělství Rudolfem Jánským.
Jaké problémy dnes hlavně trápí potravinářský průmysl? Mluví se o potřebě přizpůsobit se veterinárním a hygienickým standardům Evropské unie či o přebytečných kapacitách...
A vy víte, že jsou přebytečné? Náš potravinářský průmysl má pravdivě a kvalifikovaně popsat materiál, který máme do 30. června předat zemědělskému výboru Poslanecké sněmovny. Ukáže, v jakém stavu je potravinářský průmysl ve vztahu k platným standardům Evropské unie v oblasti hygieny, veterinárních opatření, bezpečnosti potravin a životního prostředí a zároveň se také bude zabývat tím, jak jen na tom odvětví ekonomicky a strukturálně. Obě tyto části by měly vyústit v kvantifikaci prostředků, které bude třeba do potravinářského průmyslu před vstupem do unie vložit. Valná hromada Potravinářské komory uložila všem členům, aby pro tento materiál dodali potřebné údaje.
Mluvíte o prostředcích, které bude třeba do průmyslu vložit. Budou mít však potravináři také možnost získat nějakou formu podpory?
Jsou tu prostředky z programu SAPARD, které ovšem z hlediska zaměření může získat pouze mlékárenský nebo masný průmysl. Dále existují podpory, které jdou rovnou do jednotlivých projektů v rámci programu Phare. Moje základní teze je, že zemědělci nemohou být bez potravinářů a naopak. Pokud by potravinářský průmysl nevyhověl požadavkům unie, mělo by to dopad i na zemědělství. Proto chceme najít v rámci rozpočtu určitou vyrovnanost. Když předložíme do sněmovny zmíněný materiál o stavu potravinářského průmyslu, dojde pravděpodobně k závěru, že zpracovatele bude nutné podpořit. Pak bude třeba vypracovat dotační tituly, které se musí zaměřit na určité problémy a musí mít jasná pravidla. Další možnosti dává Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který sice díky vládnímu nařízení již může potravináře podporovat, nemůže jim však dávat hotové peníze, ale jen dotace úroků z úvěrů a záruky na úvěry. Potravinářská komora chce vládní usnesení revokovat tak, aby z tohoto fondu mohly jít přímé podpory.
S bezpečností potravin souvisí také jejich kontrola. Máte dojem, že náš systém kontrolních institucí odpovídá nárokům, které má na tuto oblast unie?
Zatím zastáváme názor, že náš systém jednotlivých kontrolních organizací je dostatečný a nechceme budovat z institucionálního hlediska jiný. Potřebujeme však prohloubit koordinaci všech subjektů, aby se někde nepřekrývaly a naopak jinde neexistovala bílá místa. Je nutné také vytvořit vzájemný informační systém. Činnost našich kontrolních orgánů posuzovala komise z EU, která ji vyhodnotila poměrně kladně. Úřad pro potraviny, jejž navrhuje EU, není na úrovni národní, ale celé unie. Má být zaměřen zejména na problémy, s nimiž si nikdo neví rady - například BSE.