11.08.2008 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhovor týdne

s Jaroslavem Zemanem, předsedou Zelinářské unie Čech a Moravy, o letošní úrodě zeleniny a jejích cenách.

Jak vypadá letošní sklizeň zeleniny?
Letošní úroda je o něco lepší než standard. Dosavadní sklizeň vykazuje normální průběh. Problém se vyskytl pouze u cibule, která byla v některých oblastech poničena větrem a přívalovými dešti a v důsledku toho se projevilo i napadení některými chorobami. Zatímco cibule dává běžně kolem 40 tun z hektaru, zatím se sklízí zhruba 25 tun.
Výnosy košťálové i kořenové zeleniny jsou ale solidní. U zelí představují 60 až 80 tun, u kapusty 35 tun z hektaru. Naši pěstitelé jsou tak letos připraveni zásobit trh bez nějakých výkyvů.
A ceny? Horší situace je v obrovském cenovém rozdílu mezi farmářskou a prodejní cenou. Obchody si totiž účtují vysoký rabat, který představuje až sto i více procent farmářské ceny. Například kilogram celeru se na pultech prodává za 35 korun. Drahá je na pultech také mrkev, jejíž farmářská cena se pohybuje na úrovni osmi korun za kilogram. Dochází tak k.tomu, že lidé nekupují zeleninu po kilogramech, ale po kusech a klesá její spotřeba. To je opak toho, o co usilujeme.
Je však pravdou, že v letních dnech je pokles spotřeby zeleniny dán nejen vysokými cenami. Ve vedrech se projevuje i to, že lidé méně vaří, jsou dovolené a nefunguje závodní a školní stravování.
Projevuje se přechodné snížení spotřeby zeleniny na odbytu? Ano. Již jsme zachytili první signály od pěstitelů, že něco nesklidili, protože neměli odbyt. Průmyslově dodávané druhy jsou pak závislé na smlouvách se zpracovatelskými kapacitami, kterých však u nás rapidně ubylo.
Pěstitelé čas od času také exportují. Loni to byly košťálové zeleniny například kapusta i květák, ale jsou to zanedbatelná množství proti tomu, co se vozí sem.
Změnily se nějak meziročně farmářské ceny?
Farmářské ceny klesly, jsou zhruba o 15 až 20 procent nižší, než byly v minulém roce. Ačkoliv obchodníci na pěstitele tlačí, aby šli s cenami dolů, v žádném případě se to neprojevuje na pultech obchodů.
Jaká je situace s květákem? Květák je u nás nejrizikovější plodinou, protože je velmi náročná. Je třeba si uvědomit, že abychom mohli dodat jeden kvalitní květák, je v našich podmínkách třeba vysadit vlastně l,3 až 1,5 květáku. Jeho farmářská cena činí nyní osm korun, ale v obchodě se květák prodává za dvacet korun. Pokud se jeho farmářská cena nezvýší, tak ho u nás farmáři přestanou zcela pěstovat. Už nyní od této plodiny ustupují.
Uvítali bychom, kdyby obchody byly v tomto případě pružnější a v sezóně všechen náš květák dali na trh a tolik ho nedováželi. V opačném případě se květák opravdu může prodávat za 50 korun, protože bude jen z dovozu, a stane se z něj u nás jen lahůdková zelenina.
Přetrvává stále to, že německé firmy u nás pěstují na pronajatých pozemcích okurky a pak je zpracovávají za hranicemi? Letos se plochy částečně snížily o proti minulému roku. Zřejmě zjistily, že to není zcela jednoduché. Musí mít totiž perfektně zorganizovanou logistiku. Navíc další problém je s pracovními silami, které jsou stále dražší. Právě ty se mnoha případech stávají limitujícím faktorem. Problém s pracovními silami se také velice dotýká našich pěstitelů.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down