S Jiřím Svobodou, vedoucím Mlékárny Varnsdorf jsme hovořili o mimo jiné o tomto provozu.
Mohl byste přiblížit tuto mlékárnu? Mlékárna ve Varnsdorfu byla založena v roce 1943 a její život prodělal za 70 let historie mnoho změn. Stejně jako život regionu rozhraní Lužických hor a národních parků Českého a Saského Švýcarska, který prodělal velký vývoj. Mlékárna Varnsdorf je od začátku letošního roku součástí a.s. Polabské mlékárny Poděbrady, které jsou největšími zpracovateli biomléka v České republice. S Polabskými mlékárnami jsme už spolupracovali dříve, od ledna došlo k fúzi. Jsme malá mlékárna a takových malých mlékáren jako jsme my v republice existovalo mnoho desítek a do dnešních dnů jich přežilo málo. To, že jsme přežili je výsledkem několika aspektů. Jedním z nich je právě fakt, že nás pod svá křídla vzala v pravou chvíli společnost Polabské mlékárny. Další může být i to, že se karta obrací, že začíná být zájem o české regionální produkty. Je rovněž zájem o kvalitnější produkty, i když si nemyslím, že se u nás prodávají nekvalitní potraviny. Věříme tomu, že jsme nepřežili zbytečně.
Jaké množství mléka zpracováváte? Jsme malý provoz. Zhruba 55 milionů litrů zpracovávají Polabské mlékárny. My z toho zpracovávám asi 30 procent. Dokázali bychom však zpracovávat víc, určitě bychom dokázali naši produkci zdvojnásobit.
Kolik výrobků zhruba vyrábíte? Řádově jde asi o 30 výrobků, ale všechny vyrábíme jak z biosuroviny, tak z nebiosuroviny. Produkujeme například sýry a máslo. V Polabských mlékárnách dělají tvaroh a tvarohové výrobky.
Čerstvé máslo vyrábíme v menších dávkách klasickou metodou, sýry vyrábíme s velkým podílem ruční práce, která jim dá nezaměnitelné vlastnosti, zejména chuť a konzistenci, udíme výhradně kouřem z bukových štěpek. Vyrábíme také klasické polotvrdé sýry Eidam, Gouda, Tolštejn – sýr ementálského typu s tvorbou ok, ale i další. Ručně tažené a pletené pařené copy, které se touto metodou vyrábí ve střední Evropě snad jen u nás, poznejte tajemství Lužického sýrového měšce, nebo zkuste čerstvý Pastevecký sýr, oceněný v soutěži o nejlepší regionální potravinu 2012.
V roce 2004 jsme byli dokonce první mlékárnou v ČR, certifikovanou pro výrobu BIO sýrů. Nazvali jsme je Mandava a vyrábíme je vedle široké škály bio produktů, které získávají stabilně mnohá ocenění, dodnes.
Máte problém sehnat dodavatele? Ne, biomléka máme dostatek. Nakupujeme výhradně z tuzemska. Jsme český výrobce.
Kam prodáváte své produkty? Produkty varnsdorfské mlékárny prodáváme jednak regionálně, máme vlastní prodejnu a v mikroregionu funguje poměrně dobře spolupráce s vybranými regionálními obchodníky. Určité položky dodáváme pak do řetězců, například do Aholdu. Snažíme se dostat zboží i dál, ale není to jednoduché.