16.10.2006 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhovor týdne s ředitelem Českého svazu chovatelů masného skotu Kamilem Malátem

Váš svaz se angažuje při propagaci českého hovězího masa. Pozorujete nějaké výsledky svého snažení?

Na nedávné výroční konferenci svazu jsme konstatovali, že doba, kdy bylo potřeba propagovat systém chovu masného skotu a jednotlivých plemen, je už za námi a více se musíme soustředit na propagaci masa. Určitě prospěšná byla tisková konference, která se uskutečnila v létě v Praze. Nelze ale čekat, že se ze dne na den zlomí nepříznivý vývoj ve spotřebě. Chceme při propagaci tuzemského hovězího masa spolupracovat se svazem zpracovatelů masa a agrární komorou. Teď třeba uvažujeme o uspořádání tiskové konference, na níž by novináři mohli porovnat české a jihoamerické hovězí, připravené renomovaným kuchařem.

Chcete je přesvědčovat, že české je lepší?

Samozřejmě chceme propagovat naše hovězí maso, ale jsme tak trochu ve schizofrenní situaci. Nedaří se nám prolomit začarovaný kruh, kdy chovatelé vyvážejí zástavový skot, protože ceny v zahraničí jsou mnohem vyšší. Tuzemský zpracovatel není schopen nabídnout odpovídající cenu a nelze se pak divit chovatelům, že se chovají ekonomicky. Čeští zpracovatelé zase tvrdí, že nemohou prodávat kvalitní české hovězí, protože tady neexistuje. Problémem českého hovězího není jeho kvalita, ale zpracování v masokombinátech, kdy maso jde do obchodů nevyzrálé. Je potřeba, aby zpracovatelé na tuto situaci reagovali, abychom spotřebitelům společně dokázali, že i české hovězí je dostatečně kvalitní.

Od začátku letošního roku zastavila Evropská unie subvence na vývoz živých zvířat. Projevuje se to při prodeji zástavu?

Uvidíme za měsíc, za dva. Zatím tyto obchody začínají. Osobně si myslím, že se zrušení exportních subvencí projeví. Chovatelé ale nejsou příliš ochotni poskytovat svazu informace o tom, za kolik zástav prodávají. My bychom tyto údaje potřebovali pro zhodnocení ekonomiky chovu, abychom měli pádné argumenty pro lobbování. Všechna zhodnocení ekonomiky chovu masného skotu, která jsou pro ČR zpracována, vycházejí z modelových propočtů a z dat ze zahraničí, kde chovatelé tyto informace běžně sdělují. U nás toto bohužel nefunguje.

Věříte, že se někdy podaří prolomit onen začarovaný kruh a v našich obchodech bude skutečně kvalitní hovězí maso domácího původu?

Věřím. Mohla by k tomu přispět i propagace kvalitního hovězího pod značkou Klasa. Je otázkou času, kdy se spotřebitelé u nás, podobně jako v Rakousku, budou více zajímat o původ zboží a cena nebude to hlavní. Uvědomí si, že kupují maso třeba z dobytka, který viděli při dovolené na horách a že u potravin pocházejících z České republiky mají zaručenou zdravotní nezávadnost potravin. S tím, jak se zvyšuje kupní síla, vytváří se i určitá skupina obyvatel, která ocení kvalitní hovězí maso. Asi ale nemůžeme čekat, že se hovězí dostane na úroveň spotřeby vepřového a drůbežího. Už jen vzhledem k tomu, že vyžaduje delší úpravu a také se musí umět připravit.

Co říkáte irskému požadavku, aby Evropská unie zakázala dovoz hovězího z Brazílie do doby, než bude odpovídat evropským bezpečnostním standardům?

Je to zajímavá iniciativa, ale nedovedu posoudit, zda je realizovatelná v praxi. Také by se nám takový krok líbil, ale myslím, že silné lobby dovozců by to nedovolilo. Třeba obchodní řetězec Makro prodává hovězí maso z jižní Ameriky.

Jak se u nás nyní vyvíjí spotřeba hovězího masa?

Bohužel stále klesá. Z loňských 10,5 kilogramu na obyvatele se má letos podle předpokladů snížit na devět, možná až 8,5 kilogramu. Podle modelových propočtů má spotřeba všech druhů mas v celé Evropě v horizontu deseti let stagnovat, nebo se předpovídají jen nepatrné výkyvy. V České republice se však u hovězího nadále očekává klesající trend.

Evropská unie nedávno upravila normu, kterou se u elektrických ohradníků na pastvinách snižuje hranice maximální přiváděné energie. Co to znamená pro naše chovatele?

Udělali jsme maximum pro to, abychom tuto změnu zvrátili. Vyhrálo ale silné lobby z jiných zemí, kde pastviny nejsou tak rozlehlé jako u nás, nebo tam v rozporu s předpisy používají ostnaté dráty či živé ploty. Zatím jsme nedostali odpověď na dotaz, zda se úprava týká elektrických zdrojů nově dodávaných na trh, nebo jestli chovatelé budou muset ohradníky vyměnit. To by pro ně bylo ekonomicky velmi náročné a profitovali by na tom prodejci.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down