18.06.2008 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Růst cen potravin nebyl v unii stejný

Ceny potravin se v unii v průměru zvýšily v dubnu meziročně o 7,1 procenta. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat s tím, že vliv tohoto růstu na inflaci se v jednotlivých členských zemích lišil.
Od konce roku 2006, ale zejména od loňského července rostly ceny potravin v unii rychleji než inflace. Stejně tomu bylo i v eurozóně. Letos v dubnu byl meziroční růst 7,1 procenta, zatímco inflace dosáhla 3,6 procenta, v eurozóně to bylo 6,2 a 33 procenta.

Březen a duben letošního roku vykázaly podle Eurostatu nejvyšší meziroční nárůst cen potravin od roku 1996. Přitom mezi tímto rokem a letošním dubnem vzrostly ceny potravin v EU o 31 procent a inflace o 27 procent. Podobně v eurozóně to bylo 30 a 27 procent.
Meziroční růst cen potravin kolísal v jednotlivých zemích od 3,2 procenta v Portugalsku do 25,4 v Bulharsku. Vliv na inflaci závisí na podílu nákladů za potraviny v celkové spotřebě domácností. Jeho průměrná hodnota v EU činí 14,6 procenta. Pohybuje se však od 9,5 procenta ve velké Británii a 9,7 procenta v Lucemburku do 34,5 procenta v Rumunsku a 23,2 procenta v Litvě.
Nejvíce rostly ve srovnání s loňským rokem potraviny v Bulharsku (25,4 procenta), Lotyšsku (21,7 procenta), Estonsku (18,3 procenta) a Litvě (18,1 procenta). Naopak nejméně potraviny za rok zdražily v Portugalsku (3,2 procenta), Nizozemsku (5,4 procenta), Francii (5,5 procenta), na Kypru (5,8 procenta) a v Itálii (5,9 procenta).
Vliv cen potravin na inflaci závisí samozřejmě na jejich pohybu a také a podílu na všech položkách, které bere v úvahu harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP). Proto se vliv potravin na inflaci v různých státech Evropské unie opět lišil. Nejvíce vlivu na inflaci měly ceny potravin v Bulharsku (+3,4 procentního bodu), Lotyšsku a Rumunsku (shodně po +1,9 procentního bodu). Naopak velmi málo se projevily v Portugalsku (+0,1 procentního bodu) a Lucembursku (+0,2 procentního bodu).
Mléko, sýry a vejce zdražily v unii v dubnu meziročně o 15 procent. Tři hlavní skupiny potravin z celkem devíti, které klasifikace uvádí - maso, chleba a cereálie a mléko, sýry a vejce - tvoří celkem 60 procent konzumovaných potravin. V dubnu vzrostly ceny potravin za skupiny mléko, sýry a vejce meziročně v unii o 14,9 procenta, u chleba a cereálií o 10,7 procenta a u masa o 4,1 procenta. U ostatních skupin potravin se nárůst pohyboval mezi +13,2 procenta pro oleje a tuky do naopak poklesu o 1,2 procenta u zeleniny. Situace v členských státech se opět značně lišila. Zatímco v Portugalsku stouply ceny masa jen o 0,7 procenta, v Litvě maso ve srovnání s dubnem 2007 zdražilo o 19,1 procenta. Ve velmi širokém rozmezí se pohybovaly meziroční změny cen chleba a cereálií, a to od 6,3 procenta v Nizozemsku po 38,4 procenta v Bulharsku. U skupiny mléka, sýrů a vajec to bylo od 3,4 procenta na Kypru po 35,4 procenta v Estonsku.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down