O snížení počtu rybízových keřů začínají uvažovat zemědělci z Olomouckého kraje. Malý zájem obchodníků a nízké výkupní ceny jsou důvodem, proč se chtějí tak rozhodnout. Za kilogram černého rybízu dostávali kolem pěti až šesti korun, za červený jen čtyři koruny a padesát haléřů, uvedl v regionálním deníku Olomoucký den Dušan Sedláček z divize ovocnářství společnosti Úsovsko-Klopina.
Podle Sedláčka v minulých letech konkurovali českým pěstitelům Poláci, nyní rybíz ale sami zaorávají. Zahraniční odběratelé se totiž zaměřili na ještě levnější dovoz z Asie.
V Úsovsku-Klopině se černý rybíz pěstuje na 22 hektarech a červený na 25 hektarech. Přibližně stejné plochy rybízu jsou ve vilémovských sadech Zemědělského družstva Senice na Hané. Také na Hané se chystají počty keřů redukovat, pokud se situace v odbytu rybízu nezmění, uvedl vedoucí Oldřich Studený ze zemědělského družstva.
O snížení počtu keřů uvažují také mnozí drobní pěstitelé. Podle nich se za současných podmínek nevyplatí rybíz trhat a ještě ho někam vozit.