25.02.2010 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rýžová mouka obsahovala lepek

Rozsáhlou oblastí kontroly, které se věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, je označování potravin. S ohledem na celiaky, osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu, kontroluje inspekce správné označování složek, v tomto případě tedy obilovin, na obalech potravin. Lidé s poruchami trávení totiž musí vynechat ze svého jídelníčku potraviny, které byly vyrobeny z obilí – ječmen, pšenice, žito, oves, tedy mimo jiné i běžné pekařské výrobky. Informovala o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Při kontrolách se odhalil obsah lepku u Rýžové mouky hrubé (balení 500g, datum minimální trvanlivosti 12. 2010), kterou zabalila společnost Natural Jihlava JK, s. r. o. Protože na obale tohoto výrobku nebyl deklarován obsah obilných součástí ani lepku samotného, nařídila inspekce stažení této šarže mouky z obchodní sítě. Podle právních předpisů byla tato potravina kvalifikována jako nebezpečná.
Společnost Natural Jihlava distribuovala 702 kusů této mouky. Ze suroviny od stejného dodavatele ze Slovenska však zabalila také ještě jiné druhy a šarže mouky, proto se rozhodla dobrovolně stáhnout z obchodní sítě všechny šarže hrubé, polohrubé i hladké rýžové mouky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down