31.01.2005 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S hovězím bude problém

Stavy skotu v České republice dlouhodobě klesají. V důsledku toho lze již letos očekávat výrazný výpadek hovězího masa pro domácí spotřebu. To se zřejmě odrazí v růstu farmářských cen a následně i na pultech obchodů. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského se v loňském roce stavy skotu meziročně snížily o devět procent na méně než 1,5 milionu kusů, přitom ještě v polovině devadesátých let dosahoval počet hovězího dobytka bezmála dvou milionů kusů.

Jen vloni u nás podle odhadů svazu klesly stavy skotu o 130 až 135 tisíc zvířat. „Po vstupu do Evropské unie došlo k dramatické změně u zástavového skotu. Za celý rok 2004 se ho vyvezlo 80 až 85 tisíc kusů. Současně v tom roce meziročně poklesl počet porážek býků o 16 procent, tedy o 30 tisíc kusů, a letos můžeme očekávat další pokles porážek,“ řekl Jirovský. Problém nedostatku hovězího suroviny bude podle něj ještě větší, než problémy, které tuzemským mlékárnám způsobil odliv mléka do zahraničí. „U mléka bylo možné situaci vyřešit dovozem, takže se jeho ceny srovnaly a odliv suroviny nebyl takový. U hovězího to bude obtížné. Cena zástavového skotu je na západě podstatně vyšší a na východě jsou stavy skotu zase výrazně nižší, takže masivní dovoz očekávat nelze,“ uvedl. Zvířata podle něj ubývají proto, že jejich chov není dostatečné výnosný a pro chovatele je export zajímavější než produkce hovězího masa. „Je to důsledek toho, že nedošlo k vyrovnání cen. Jatečné býky loni zemědělci prodávali v průměru za 38 korun za kilogram. Hovězí maso u nás tak zůstávalo na cenách o 15 až 17 procent nižších než v Evropě, takže chovatelé uvítali nabídky na odkup telat za ceny kolem 65 až 67 korun za kilogram. Zástavový skot nám bude nyní scházet, což může vést k problémům s údržbou krajiny i k propouštění ve zpracovatelském průmyslu,“ řekl Jirovský s tím, že tento obor proto nutně potřebuje odpovídající podporu. V důsledku současné situace tak mohou letos spotřebitelé podle jeho odhadu čekat zdražení hovězího masa až o sedm korun na kilogram, zatímco tuzemská farmářská cena se zřejmě přiblíží německé, takže se může zvednout asi o tři až čtyři koruny. Naproti tomu předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser soudí, že se zdražení projeví jen mírně u masných výrobků. nicméně souhlasí s tím, že hovězí z domácí produkce bude v letos chybět a mírně se zvedne farmářská cena.
Situací a perspektivami trhu s masem se minulý týden zabývali také producenti červeného masa na svém setkání ve Větrném Jeníkově, které uspořádaly odbytové družstvo Centroodbyt a Svaz chovatelů prasat Čech a Moravy. Jak pro náš týdeník řekl předseda Centroodbytu Jan Veleba, účastníci v závěrečném memorandu mimo jiné naléhavě vyzvali chovatelskou veřejnost, aby zastavila vývoz zástavového skotu do zahraničí. „Zároveň se producenti rozhodli ustavit expertní skupinu, která provede analýzu vývoje a stavu odbytových družstev a zahájí jednání s ministerstvem zemědělství o systému jejich koncepce a podpory, tak aby objem produkce, která bude obchodována přes odbytová družstva, výrazně vzrostl,“ informoval Veleba. Součástí memoranda byla i výzva vládě, aby všemi dostupnými prostředky usměrnila a udržela v mezích chování maloobchodních řetězců u nás.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down