06.09.2022 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Scénu malých pivovarů v Brně doplnil Poupě, vaří v bývalém pivovarském domě

Brněnskou scénu malých pivovarů doplnil pivovar Poupě, který navázal na pivovarskou tradici v domě v Dominikánské ulici, kde se vařilo pivo 300 let až do roku 1862. Majitel, který někdejší Dům stavbařů koupil před šesti lety v dražbě, investoval deset milionů korun do technologického vybavení a 40 milionů korun do rekonstrukce domu. První půllitry vytočí v pátek na Slavnostech piva Františka Ondřeje Poupěte, které se uskuteční i v sobotu na Šilingrově náměstí a Zelném trhu a v blízkém okolí, řekl na tiskové konferenci spolumajitel Marek Tichý.

"Osm let jsme pracovali na tom, abychom mohli pivovar zprovoznit, a nějakou dobu se nám to nedařilo. Ale teď můžeme říct, že je všechno připravené. Máme ambice patřit k těm lepším a zajímavějším," řekl sládek Ladislav Němeček, který pracuje i v Dalešickém pivovaru, jenž má stejné majitele jako Poupě. Pivovarský dům v historickém centru Brně proslavilo působení sládka Františka Ondřeje Poupěte, který v něm vařil pivo v letech 1798 až 1805. Současní majitelé mají 14 tanků, proto plánují 14 druhů piv. Podle Němečka se Češi postupně propíjejí od klasických českých ležáků k pivním zajímavostem z různých koutů světa. Zároveň nás baví využívání nových odrůd chmele s originálním a zvláštním aroma, které se pro tyto typy piv dokonale hodí,“ uvedl Němeček. Ročně chce vyrábět 1000 hektolitrů. Piva plánuje vyrábět podle sezónnosti, na zimu silnější piva, na léto slabší, ovocná. "Nerad slyším, že někdo pivo nepije, a považuju to spíš za smůlu, že ještě nenatrefil na pivo, které by mu chutnalo. Chutě jsou velmi různé," řekl Němeček. V pivovaru je už i fungující restaurace a také se zde 2. října otevře velký kulturní sál, kde se dříve pořádaly taneční hodiny. "Budeme i kulturním místem, sál bude mít variabilní využití. A mělo by to být hlavně o pivu. Také se chceme věnovat technologickému vylepšování a poradenství,“ řekl Němeček. Slavnosti se mají postupně stát přehlídkou výrobců řemeslného piva z Česka. Letos zde budou pivovary z deseti krajů a vzhledem k termínu se bude nabízet i burčák. Každý den budou slavnosti začínat v 11:00 a výčepní stánky budou otevřené do 21:30. "Symbolické zahájení slavností je připravené v pátek v 16:00. Podle historických tradic narazíme pivní sud dřevěnou palicí," řekl Tichý.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down