02.03.2012 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Separát v pětině masných výrobků

Strojně oddělené maso, takzvaný separát, obsahuje necelá pětina masných výrobků na tuzemském trhu. Podíl masných výrobků se separátem v posledních letech mírně klesá, sdělil výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Strojně oddělené maso se získává například ze zbytků svaloviny na kostře drůbeže a je zdravotně nezávadné. Výrobky s obsahem separátu jsou levnější než podobné potraviny vyrobené pouze z masa.

Katina upřesnil, že na český trh se ročně dodá zhruba 400 000 tun masných výrobků, z toho 40 procent tvoří tepelně opracované masné výrobky, které mohou obsahovat i strojně oddělené maso. Roční tuzemská produkce strojně odděleného masa se přitom pohybuje mezi 10 000 až 15 000 tunami separátu, především drůbežího, ke kterému je ovšem nutné připočítat i strojně oddělené maso dovážené ze zahraničí. Podíl produktů s obsahem separátu na celkovém množství masných výrobků proto Katina odhadl na necelých dvacet procent.
Množství strojně odděleného masa se v masných výrobcích liší, palatí však, že jsou levnější než produkty vyrobené pouze z neporušeného masa. Na obalu masného výrobku ale musí být uvedeno, že jeho součástí je separát. V některých masných produktech od tuzemských firem, jako jsou špekáčky či dietní párky, strojně oddělené maso být nesmí, protože to nařizuje "špekáčková vyhláška". Strojně oddělené maso nemohou obsahovat ani masné výrobky, které se ucházejí o národní značku kvalitních potravin Klasa.
Katina podotkl, že drůbežářské podniky uvádí, že výroba strojně odděleného masa se pomalu snižuje, což by tedy mělo znamenat, že by se měl také snižovat podíl výrobků se strojně odděleným masem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down