Brazilská policie po dvouletém vyšetřování pozatýkala desítky úředníků, zavřela několik závodů dvou největších brazilských masných společností a celkem obvinila z řady nehygienických praktik více než třicet firem. Důvodem byly úplatky, které brazilským producentům umožnily prodávat zkažené maso, a to nejen na brazilském trhu, ale i ve zbytku světa.
Brazílie je totiž největším světovým vývozcem červeného masa a svoji produkci exportuje do 150 států. Podle tamější policie však zmíněné společnosti vyvážely spolu s masem také kyseliny a další chemikálie, mnohdy rakovinotvorné, které maskovaly, že je zboží zkažené. Některé dodávky vykazovaly stopy salmonely a jindy byly do drůbežího masa přimíchány brambory, voda nebo lepenka.
Po zveřejnění této zprávy mnoho zemí brazilské maso stahuje z trhu a ostatní je zvlášť pečlivě kontrolují. Brazilští politici samozřejmě uklidňují a celou situaci bagatelizují. Koneckonců v sázce je vývoz za 12 miliard amerických dolarů a to není maličkost. Navíc máslo na hlavě z této úplatkářské aféry zřejmě mohou mít i oni sami, a tak se není co divit.
V případě drůbežího masa ze třetích zemí jde podle Státní veterinární správy o tzv. harmonizovaný dovoz, pro který unie stanovila podmínky, jež musí členské státy respektovat. Zakázat dovoz brazilského masa tedy mohou pouze unijní orgány, a to jen když se prokáže, že systém dozoru v Brazílii nefunguje. Z policejního šetření je zřejmé, že skutečně nefunguje, a to již nejméně dva roky. Kontrolní orgány unie přitom, nejenže dovoz brazilského masa nepozastavily, ale ani si nevšimly chemikálií a přídavků, které mělo obsahovat.
Možná bylo všechno v pořádku, ale osobně bych byl klidnější, kdyby o tom, jaké maso se dostane na náš trh, rozhodovaly naše dozorové orgány.*