Aktuální sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku může podle pěstitelů zpomalit nadcházející chladné počasí. Ceny pěstitelé drží třetí rok stejné, dopadá na ně ale tlak dovozové konkurence a růst nákladů a administrativy. Naopak jim pomáhá zájem zákazníků o českou zeleninu, která je čerstvější a často kvalitnější než dovezená. Novinářům to včera řekl jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář a předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika Nebeská.
Sklizeň chřestu letos začala kvůli nadprůměrným teplotám brzy
Sklizeň chřestu letos začala kvůli nadprůměrným teplotám proti předchozím rokům rekordně brzy, na začátku dubna. Vedle bílého chřestu přibyl tento týden v tuzemské nabídce zelený chřest, který dorůstá na světle. Celková plocha určená pro letošní sklizeň bude podle Šafáře přes 200 hektarů, avšak některá pole jsou mladší a některá starší a podle toho se na nich vyvíjí i výnosy. Pěstitelé se i v rámci rozlohy sklízených ploch přizpůsobují situaci na trhu, který z velké části ovlivňují prodejní řetězce. "Malý farmář si to prodá na farmičce, ale velký, aby udělal ten krok, potřebuje mít jistotu, dohodnutou smlouvu s řetězcem," vysvětlil Šafář. Prodejní řetězec má podle Šafáře přísná kritéria, která se v rámci ekologického režimu někdy obtížně dodržují. V režimu bez postřiků a bez využití některých prostředků proti škůdcům, které v jiných evropských státech farmáři používají, může být na rostlinách patrné poškození a právě kvůli estetické stránce je řetězec v některých případech odmítá. "(Řetězec) Chce, abychom byli eko, ale nesmí být vidět, že jsme eko," popsal situaci pěstitel. Ministerstvo zemědělství se podle ministra Marka Výborného snaží propagovat českou zeleninu, český chřest nebo i křen. "V loňském roce jsme oceňovali nejlepšího prodejce z řetězců, právě pokud jde o český chřest. A rád jsem tady slyšel zpětnou vazbu, že to skutečně pomáhá," řekl dnes Výborný a dodal, že klíčové ale je, aby se dařilo prostřednictvím národních a evropských dotací dostatečně podpořit i pěstitele citlivých komodit, jako je například chřest a další druhy zeleniny.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!