Sklizeň chřestu v ČR oproti loňsku začala o dva týdny později, bude ale větší. Na Mělnicku se pěstuje na 150 hektarech půdy, což je o více než 20 hektarů víc než loni. Kvalita úrody bude letos vysoká. Řekl to Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Chřest bude na farmě možné zakoupit od pátku, do obchodní sítě se dostane v následujících dnech. Chřestová sezona trvá obvykle do konce června.
Do zahraničí letos bude putovat z Hostína zhruba 30 procent úrody, což je oproti minulým letům méně. "Chřestu se daří na českém trhu stále lépe a cestu si k němu nacházejí gurmáni i znalci dobrého jídla," říká Charvát. Podle něj se ročně v ČR spotřebuje asi 500 tun chřestu včetně toho z dovozu. "Je to několikanásobně více než třeba před pěti lety," uvedl pěstitel. Dodává téměř do všech velkých supermarketových sítí a na pražské farmářské trhy. Také restaurace mají o chřest stabilně velký zájem.
Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem, menší výnos a je dražší. V Česku lze chřest pořídit v ceně od 70 korun za kilo, zelený chřest asi od 140 korun za kilo. V Německu ale kvůli sklizni, kterou poškodila bouře, letos cena chřestu vylétla až na 500 korun za kilo.
Hostínská farma také pořádá v sobotu 2. května slavnosti chřestu, při kterých bude chřest k zakoupení za zvýhodněnou cenu. Návštěvníci se budou moci těšit také na chřestové speciality, soutěže v pojídání chřestu či ukázky jeho pěstování. Slavnosti se také konají od pátku 22. do neděle 24. května v Ivančicích na Moravě, kde se chřest historicky pěstoval. Na 21. ročníku této akce bude poprvé pro návštěvníky připraven výhradně český chřest z Hostína. Dříve ho organizátoři dováželi například ze Slovenska.*