O ryby z České republiky je zájem i v cizině, vyvážejí se proto do řady zemí Evropské unie. Z celkového množství vylovených asi dvaceti tisíc tun se vyveze kolem devíti tisíc tun. Přitom spotřeba v ČR dosahuje pěti kilogramů na obyvatele za rok, z toho sladkovodních ryb je ale pouze jeden kilogram. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Během roku se také vyloví přibližně 700 tun lososovitých ryb, asi 900 tun býložravých, jako jsou amur nebo tolostolobik, línů a marén (síh severní maréna) asi 200 tun.
Z hlediska zdravé výživy je rybí maso velmi prospěšné. Letošní výlovy, které začaly, naznačují, že ryb bude dostatek, míní Duben. Připomněl, že na způsob výlovu i z hlediska welfare a na zdravotní nezávadnost ryb dozírají orgány státního veterinárního dozoru. Zatím však nezaznamenaly žádné problémy, dodal.