V slovenském mlékárenském průmyslu se podle ředitele Výskumného mliekárenského ústavu v Žilině Karola Heriana prosazují dvě tendence, a to výroba klasických mlékárenských výrobků v moderních mlékárnách a produkce specialit, zejména z ovčího a kozího mléka.
První je maximální koncentrace výroby a její přizpůsobení požadavkům Evropské unie. Některé slovenské sýrárny mají „slušnou technologii a zavedený systém kritických bodů ve výrobě. V mnohých z nich mají spoluúčast zahraniční, hlavně francouzské, ale také německé a rakouské firmy. Méně úspěšné mlékárny zanikají. Druhým směrem je výroba specialit, zejména z ovčího a kozího mléka, na kterou se chtějí na Slovensku více orientovat. Herian poukázal v této souvislosti na dobře prosperující malé mlékárničky zejména v horských oblastech, které své výrobky prodávají zejména turistům. „Je to jedna z cest, jak podpořit agroturistiku a odbyt mléka,“ uzavřel.