29.01.2001 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovensko se zaměří více na zpracování ovčího a kozího mléka

V slovenském mlékárenském průmyslu se podle ředitele Výskumného mliekárenského ústavu v Žilině Karola Heriana prosazují dvě tendence, a to výroba klasických mlékárenských výrobků v moderních mlékárnách a produkce specialit, zejména z ovčího a kozího mléka.

První je maximální koncentrace výroby a její přizpůsobení požadavkům Evropské unie. Některé slovenské sýrárny mají „slušnou technologii a zavedený systém kritických bodů ve výrobě. V mnohých z nich mají spoluúčast zahraniční, hlavně francouzské, ale také německé a rakouské firmy. Méně úspěšné mlékárny zanikají. Druhým směrem je výroba specialit, zejména z ovčího a kozího mléka, na kterou se chtějí na Slovensku více orientovat. Herian poukázal v této souvislosti na dobře prosperující malé mlékárničky zejména v horských oblastech, které své výrobky prodávají zejména turistům. „Je to jedna z cest, jak podpořit agroturistiku a odbyt mléka,“ uzavřel.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down