06.04.2005 | 04:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Složení masných výrobků je často nevyhovující

Domácí masné výrobky prodávané v tuzemsku prošly vloni u inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce často na pohled, již hůře dopadla kontrol,a v laboratořích. Výrobci loni přidávali do masných poživatin vodu, popřípadě ošidili procentní obsah tuku či masa, většinou nedovoleně přidávaly drůbeží maso, uvádí se ve výroční zprávě inspekce.

Zatímco při kontrolách přímo v prodejnách zjistili kontroloři nevyhovující chuť či vzhled u patnácti výrobků ze 616, v laboratořích neprošlo svým složením ze 64 vzorků 42 procent.
Pracovníci SZIP loni nejčastěji kontrovali maso a masné výrobky, mléčné výrobky, cukrovinky a ovoce a zeleninu. Inspektoři nevynechali ani studenou kuchyni a víno, ale i další potraviny. V maloobchodech a velkoskladech provedli přes 14 tisíc kontrol, v nichž uvízlo přes 3300 nevyhovujících vzorků. V roce 2003 přišla SZPI do maloobchodů i velkoskladů v téměř 12 600 případech.
Při plošných kontrolách SZPI ověřuje, zda firmy mohou vybrané lahůdky označovat svými názvy, například lovecký salám, špekáčky či dunajská klobása. Podle metodika SZPI Martina Šindeláře může být například játrová paštika vyrobena pouze z vepřového masa a vepřových jater. Nelze tak používat jiné druhy ani strojně oddělené maso, takzvaný separát. Paštika patří mezi masné výrobky - konzervy a musí se prodávat balená od výrobce. Na pultech se ale objevují i nebalené paštiky s přívlastky kachní či provensálská.
Podle metodika inspekce má spotřebitel nárok na viditelnou informaci o názvu a také množství potraviny a datu použitelnosti. Právě toto neúplné nebo chybné označení patří mezi nejčastější nedostatky při inspekčních kontrolách.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down