Snížením DPH pivo ani restaurace nejspíš nezlevní, míní svazy

Snížením DPH na pivo, které schválila vláda, nápoj nejspíš v restauracích nezlevní. Opatření by však mohlo pomoci ekonomice fungování menších hospod, zvláště menších restaurací na venkově bez nabídky teplého jídla, kterým v posledních letech rostly kvůli větší regulaci náklady na provoz, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Pokud parlament změnu odsouhlasí, mělo by se čepované pivo posunout z 21procentní sazby daně do 10procentní. Zlevnění pokrmů a pití v restauracích nepředpokládá ani prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Očekáváme, že tento krok pomůže zhruba polovině hospod v ČR, tedy asi 20 000 malých restauračních podniků, které neprodávají teplé jídlo a jejich příjem je z větší části závislý na prodeji piva. Zároveň však pomůže i těm, jež teplé jídlo prodávají a tržby z piva u nich tvoří zhruba 25 procent,“ uvedla Ferencová.
Podle ní  mají restaurace v posledních dvou letech vyšší náklady na provoz kvůli nově zaváděným regulacím. „Mezi ně počítáme zejména kontrolní hlášení, elektronickou evidenci tržeb, regulaci hazardu, změny pravidel pro provozování restauračních zahrádek, tzv. protikuřácký zákon či snižování limitů pro uplatnění paušálů pro živnostníky. Tyto zásadní legislativní změny v relativně krátkém čase se odráží i na vývoji a trendech spotřeby piva v Česku,“ uzavřela.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *