Mezinárodní potravinářské veletrhy jsou příležitostí k soutěžím a předávání cen. Jednou ze soutěží je Zlatá Salima, kterou vyhlašuje společnost Veletrhy Brno. Prestižní ocenění předali představitelům vítězných firem ministr zemědělství ČR Jakub Šebesta a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica, který byl zároveň předsedou hodnotitelské komise. Ministr připomněl, že pokud chce Evropská unie obstát v konkurenci se třetími zeměmi, musí vyrábět kvalitní a bezpečné potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Informuje o tom v závěrečné zprávě o mezinárodních potravinářských veletrzích Alena Křečková z Veletrhů Brno.
Do hodnocení potravinářské sekce bylo do soutěže Zlatá Salima přihlášeno 55 exponátů, z nichž odborná komise udělila osm ocenění. Dvanáct exponátů pak soutěžilo ve strojírenské sekci, dva obdržely Zlatou Salimu. Jedenáct exponátů získalo cenu Trendy.
K dalším významným akcím patřila soutěž mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Junior Nowaco Cup 2010. Jeho v pořadí už 16. ročníku se zúčastnilo 43 odborných škol z ČR, dvě ze Slovenska a jedna z Polska. Veškeré práce soutěžící předváděli před diváky v otevřeném studiu. Vítězové postupují automaticky do soutěže České ručičky, která se uskuteční letos v červnu.
Atrakcí pro veřejnost byly dovednostní soutěže o čestné tituly Český pekař junior a O nejatraktivnější výrobek roku 2010, které se konaly v Pekařském centru v pavilonu P. Padl také rekord v pletení pletýnek na čas. Zajímavé bylo, že zvítězil šestnáctiletý junior, který porazil i profesionální pekaře. Ukázalo se tak, že veletrh přispívá k podpoře tohoto řemesla, v němž je v současnosti nedostatek pracovníků.
Za velkého zájmu návštěvníků se uskutečnilo v pavilonu P Mistrovství ČR v přípravě kávy – soutěž Barista roku 2010. Jeho vítěz postoupí na červnové Mistrovství světa baristů v Londýně. V Brně se prezentoval mimo jiné i vítěz soutěže Latte art Zdeněk Smrčka i vítěz soutěže v přípravě kávy s alkoholem Coffee in Good Spirits Jiří Richter. Diváci sledovali také mistrovskou přípravu irské kávy, malovaného cappuccina a dalších nápojů. V porotě zasedli odborníci přímo z centrály SCAE v Londýně a z dalších zemí Evropy.
Velkou pozornost návštěvníků poutaly přípravy různých pochoutek ve všech pavilonech. Například na společném stánku Asociace hotelů a restaurací ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR mnoho zájemců okusilo speciality české kuchyně, které připravovali známí brněnští šéfkuchaři. Cílem akce bylo obnovit prestiž české gastronomie a zviditelnit restaurace, které připravují kvalitní národní či regionální pokrmy.
Titul Champion Grand Prix Vinex poprvé získalo biovíno. Z Brna si jej odváží společnost Vinselekt Michlovský. Současně firma obsadila pět medailových míst ve třech kategoriích a převzala cenu Agrární komory ČR za nejlepší kolekci vín. Mezinárodní soutěž Grand Prix Vinex, do které se přihlásilo rekordních 373 vzorků, organizoval Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Veletrhy Brno a. s.
Na veletrhu Vinex se uskutečnila vysoce kvalitní přehlídka vín a dalších nápojů a destilátů. Vedle tuzemských firem, které předvedly sortiment moravských (lídři na trhu Bohemia Sekt, Znovín Znojmo, Templářské sklepy apod.) a českých vín se tam představili producenti z Francie, Rakouska, Německa, Slovenska a Slovinska, byly zastoupeny i vinařské velmoci z Francie, Argentiny a Chile. Rušno bylo v Degustační zóně, kde si mohli návštěvníci vybrat vína z více než 250 vzorků a po degustaci zakoupit v prodejní vinotéce.