Třetina podniků z 15 tisíc restaurací, hospod či barů, které vloni zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) porušila právní předpisy. Společné stravování, které může SZPI kontrolovat od začátku loňského roku, se stalo nejproblematičtějším sektorem. Uvedl to ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora na tiskové konferenci na brněnském veletrhu Salima. Provozovatelům podle něj často chybí nejen právní povědomí, ale jakékoliv povědomí o hygieně a bezpečném provozu.
Mezi nejčastější problémy patří zanedbaný úklid, plesnivé sklady a chladicí zařízení, výskyt hmyzu či hlodavců, chybějící přívod teplé vody či hromadění odpadů ve skladech. „Často provozovatelé namítají, že jsou pouze v nájmu a nemohou investovat, ale je jejich právní povinností mít prostory hygienicky vyhovující,“ řekl Pokora s tím, že řada restaurací je skutečným rizikem pro zákazníky. Kontrolu hygieny provozu udělali inspektoři v 9556 případech a i zde se vyskytl problém ve třetině podniků. Letos hodlá inspekce v kontrolách pokračovat se stejnou intenzitou. „Máme slíbeno od ministerstva (zemědělství), že budeme mít více lidí. Navíc tento sektor má zjevně co nabídnout, takže budeme v kontrolách pokračovat, než se v restauracích uklidí. Musím říct, že množství prohřešků mě překvapilo,“ řekl Pokora. Přímo na místě inspekce zavřela 144 provozů. Celkem loni SZPI udělala přes 43 tisíc kontrol, z nich 28 400 v maloobchodě a 8300 ve výrobě. Pochybení prodejců a výrobců mohou spotřebitelé najít na webu Potraviny na pranýři stejně jako restaurace, které inspekce zavřela. „Díky činnosti inspekce se daří českého spotřebitele ochránit před nebezpečnými potravinami, zároveň se díky ní narovnává podnikatelské prostředí,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka a připomněl posílení kompetencí SZPI i Státní veterinární správy.