06.04.2009 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spolupráce ve školství

Budoucností odborného školství se bude mimo jiné zabývat Asociace krajů ČR společně s agrární a potravinářskou komorou. Uvedl to minulý týden předseda této asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek po setkání s prezidenty obou komor. Připomněl, že v posledních letech dochází k masivnímu úbytku pracovníků v zemědělství a největším problémem je to, že prudce vzrůstá jejich věkový průměr.

Hašek poznamenal, že v situaci, kdy prakticky neexistuje žádná koncepce rozvoje agrárně potravinářského komplexu v ČR, jsou hejtmani připraveni pomoci zemědělcům a potravinářům. Střední odborné školy i učební obory jsou podle něj zcela v kompetenci krajských orgánů, proto by se kraje měly dohodnout na budoucí struktuře odborného školství v oblasti zemědělství. Podle Haška je nezbytné, aby v blízkosti škol fungovaly konkrétní zemědělské a potravinářské provozy tak, aby teoretická část výuky byla provázána s příslušnou praxí v zemědělských podnicích. „Byli bychom rádi, aby se podařilo zachovat perspektivní učební obory a stimulovat zájem mladých lidí o ně,“ prohlásil Hašek. Podle něj jednou z možností, jak je přilákat, by byla různá stipendia, například sociální, na ubytování, na studijní pomůcky a podobně. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba poznamenal, že zemědělci o takovou spolupráci velice stojí. „Dohodli jsme se, že vedení Asociace krajů ČR poskytneme nějaký koncept. Jestliže se s tím nepopereme a situace se neobrátí, může se stát, že největším problémem českého zemědělství nebudou finance, ale chybějící lidé,“ zdůraznil prezident Agrární komory ČR.
Hašek poznamenal, že na schůzce hovořili i o otázce podpory značky regionálních potravin. „Na celostátní úrovni existuje značka Klasa a jednotlivé kraje ČR nabízejí významné krajové speciality a to si zaslouží podporu,“ míní Hašek. Významné je podle něj i to, že regionální značku kvality může podporovat i ministr zemědělství. Hašek podotkl, že si od toho slibují zatraktivnění nabídky regionálních produktů. „Vzhledem k tomu, že některé krajské reprezentace válčily s agrárními komorami, tak v některých krajích máme několik regionálních značek. Chceme proto tento systém sjednotit a to v tom smyslu, že pro celé území ČR budou dány stejné podmínky, za kterých by tato značka byla udělena,“ vysvětlil. Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman poznamenal, že podmínky se musí sjednotit pro všechny kraje už z toho důvodu, aby pro spotřebitele bylo naprosto zřetelné, co jednotlivé potraviny obsahují a splňují. Prvních pět až deset bodů bude sjednocujících, další si každý kraj bude moci navrhnout sám, doplnil Toman.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Memory: 32MB (6.4% of 500MB)