30.10.2006 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spor kolem vodky, diskuse o reformě vína

Alkoholem se zabývali na své poslední radě, která proběhla v uplynulém týdnu, i ministři zemědělství Evropské unie. Šlo zejména o to, co je a co není vodka. Pravidla platná pro vodku od roku 1989 dovolují použít kvasný líh jakéhokoliv původu. Od té doby se však unie rozrostla o Finsko, Švédsko, Polsko a pobaltské státy, pro něž je vodka tradičním výrobkem i nápojem. V těchto zemích se pro její produkci používá alkohol z brambor nebo obilí. Vodku však dělají i jihoevropské státy, které do ní dávají líh z vína nebo citrusů. U nás se používá líh z melasy. Předsedající Finové minulý týden navrhli, aby se v unii odlišila vodka pravá, za niž považují tu, která byla vyrobená z brambor nebo obilí, od nepravé vyrobené z lihu jiného původu.

Proti návrhu nejsou jen některé státy unie, ale také Evropská komise. Ta poukazuje na Světovou obchodní organizaci, která by takovouto změnu pravidel mohla brát jako diskriminaci některých výrobců. Spíše proti nové definici oblíbeného tvrdého alkoholu je i Česká republika. "Současný systém fungoval 17 let, tak nevidíme příliš důvodů, proč ho měnit," vysvětlila ministryně zemědělství Milena Vicenová.
Nejde jen o vodku. Brusel se totiž snaží zjednodušit platnou legislativu pro alkoholické nápoje. V návrhu nařízení jsou různá sporná ustanovení, třeba o přidávání aromatických látek, cukru či o množství alkoholu v jednotlivých typech lihovin. Jejich konečné znění může mít dopad na velké výrobce i drobné palírny.
Ministři debatovali znovu o návrzích týkajících se připravované reformy sektoru vína. Ke shodě došlo zejména v obecných bodech, týkajících se potřebnosti a cílů reformy. Jinak se názory delegací více či méně rozcházely. Návrh reformy chce komise radě ministrů zemědělství předložit v první polovině příštího roku.
V prosinci by měla rada dostat ke schválení také návrh nařízení pro ekologickou produkci a značení ekologických výrobků. Velká většina delegací souhlasí se třemi variantami značení v závislosti na obsahu biosurovin ve výrobku. Společné logo EU by mělo být vyhrazeno jen pro nejvyšší kategorii, která by obsahovala nejméně 95 procent ekologických surovin. Další kategorie by byla nad 70 procent. U potravin s méně než 70 procenty ekologických surovin by se jejich přítomnost uvedla jen ve výčtu ingrediencí na etiketě. Rada dále přijala směrnici o požadavcích na zdraví zvířat z akvakultur a na produkty z nich (11870/06) a také závěry k Akčnímu lesnímu plánu pro roky 2007 až 2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Memory: 138MB (27.6% of 500MB)