16.10.2012 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spotřeba chleba se po letech zvýšila

V České republice se vloni po několikaletém propadu vzrostla spotřeba chleba. Zatímco v roce 2010 činila 40,9 kilogramu na osobu za rok, loni se zvýšila na 42 kilogramů. Uvedl to dnes při příležitosti oslav Světového dne chleba předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal. Jedním z důvodů opětovného růstu spotřeby je podle něj přesun preferencí zákazníků od pečiva ze zmrazených polotovarů k chlebu mimo jiné proto, že chléb je v přepočtu výrazně levnější.

Podle údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se loni v tuzemsku vyrobilo 291.860 tun chleba. Více než 750 českých pekáren denně vyrobí okolo 800 tun chleba, což je více než milion čerstvých bochníků.
Podle Dřízala 100 gramů chleba vychází dnes v průměru zhruba na 2,30 Kč. Pro srovnání z polotovaru dopečená kaiserka vychází asi čtyřikrát dráže.
Každý obyvatel České republiky loni za chléb utratil v průměru necelých 1000 Kč. Pekaři upozorňují, že ve srovnání se sousedními státy je průměrná cena kilogramu chleba, která v srpnu letošního roku činila 22,68 Kč, v porovnání s ostatními státy výrazně nižší. Například v sousedním Německu a Rakousku je chléb v pekařství až o polovinu dražší než litr benzínu.
"Již dávno v Čechách neplatí pravidlo, že cena bochníku chleba zhruba odpovídá ceně litru benzínu," podotkl Dřízal podle něhož jsou ceny základních pekařských výrobků v České republice deformované.
V důsledku letošní nižší sklizně vzrostla cena chlebové mouky v průměru o čtvrtinu a pekaři dnes nakupují tunu mouky za cenu blížící se 9000 Kč, uvedl Dřízal. Pekaře navíc postihuje růst cen energií a pohonných hmot.
"Pekárny již prakticky neinvestují, což snižuje jejich konkurenceschopnost, a jsou nuceny šetřit na svých zaměstnancích," poznamenal Dřízal. Průměrná mzda pracovníka v pekárně dosáhla v prvním pololetí letošního roku 15 137 korun, což nejsou ani dvě třetiny republikového průměru.

Světový den chleba se dnes v ČR slavil počtvrté v historii, v zahraničí má však mnohaletou tradici. Svátek na 16. říjen vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. Nejrůznějším způsobem se slaví v řadě zemí světa.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down