24.09.2007 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spotřeba konzerv u nás klesá

Obyvatelé ČR kupují méně konzerv. Podle odborníků ze Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu je domácí konzervárenská produkce ve srovnání s druhou polovinou 80. let zhruba poloviční.

Celoroční nabídka čerstvého ovoce a zeleniny snížila zájem o kompoty či konzervované zeleninové saláty. Méně než dříve se kupují také masové konzervy. U některých konzervárenských výrobků se ale prý dá čekat do budoucna vzestup. Podle ředitele sdružení Pavla Podroužka zaznamenala proti situaci před rokem 1989 velký propad výroba kompotů. Snižuje se i produkce sirupů, protože je na trhu dostatek nealkoholických nápojů již ve zředěném stavu. Výrazně klesl také objem zpracování zeleniny. Slušný zájem si ale stále udržují některé tradiční jednodruhové zeleninové konzervy jako sterilované okurky nakladačky nebo sterilované zelí.
Pokles zaznamenaly rovněž masové konzervy, protože se mění stravovací návyky a svoji roli hraje rozšířená nabídka rychlého občerstvení. Přízeň spotřebitelů si ale podle Podroužka udržely paštiky a pomazánky.
Dobře se prý prodává dětská výživa. Rostoucí úspěch pak mají různé speciality a podstatně narostla produkce kečupů. Velkou rezervu vidí odborníci v zeleninových šťávách, které prý domácí trh zatím nenabízí v dostatečné míře.
Pokles domácí produkce potvrzují údaje o zpracování ovoce a zeleniny. V letech 1985 až 1989 se roční objem pohyboval podle úrody mezi 110 až 125 tisíc tun zpracované zeleniny a mezi 82až 165 tisíci tun ovoce. Loni bylo v Česku podle dostupných údajů zpracováno dohromady asi 140 tisíc tun obojího.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down