V loňském roce poprvé od roku 1997 klesla v České republice spotřeba mléčných výrobků o půl procenta na 242,6 kilogramu na osobu. Vyplývá to z předběžných údajů Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM). Pokles se dotkl většiny položek, výjimkou je máslo a konzumní mléko, uvedli mlékaři na světovém dnu mléka.
Spotřeba másla loni vzrostla na osobu o 0,6 kilogramu na 4,8 kilogramu. Podle výkonného ředitele ČMSM Michala Němce mělo na růst spotřeby másla vliv výrazné snížení jeho cen , ale i zvýšení cen margarínů v loňském roce. Rekordní ceny másla byly na konci roku 2007, kdy čtvrt kilogramu se prodávalo v obchodech průměrně za téměř čtyřicet korun a mlékárny hovořily o zdražení až na šedesát korun. V závěru loňského roku se průměrná cena čtvrt kilogramu másla v obchodech snížila na přibližně 25 korun, v současnosti je ještě nižší.
Podle Němce se pokles spotřeby konzumního mléka loni zastavil, což zdůvodnil snížením jeho cen. Loni ho Češi vypili v přepočtu přes 56 kilogramů na osobu, což bylo o téměř čtyři kila více než v roce 2007. Ve srovnání s rokem 1992 ale pijí mléka přibližně o čtvrtinu méně. Tehdy jeho spotřeba činila 74 kilogramů na osobu. V mezinárodním srovnání jsou Češi podprůměrnými konzumenty mléka, evropskou špičkou jsou Finové, kteří jej vypijí ročně 150 kilogramů na osobu.
V loňském roce se také snížila spotřeba sýrů na 13,1 kilogramu. Z nich nejvíce klesl zájem spotřebitelů podle Němce o tavené sýry. Ve spotřebě sýrů a tvarohů se Češi blíží spotřebou kolem 17 kilogramů evropskému průměru, který přesahuje 18 kilogramů na osobu a rok. Řekové sní ročně v průměru 28 kilogramů tvarohů a sýrů, ke špičce patří také Francouzi a Němci se spotřebou kolem 24 kilogramů na osobu.