Spotřeba potravin v České republice vloni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Spotřeba potravin živočišného původu vyjádřená ve stálých cenách klesla loni meziročně o 3,1 procenta, u rostlinných potravin nepatrně vzrostla o 0,1 procenta. Podle dokumentu vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva. Čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 procenta. Jejich spotřební výdaje přitom vzrostly o 1,7 procenta.
Lidé loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 procenta na 74 kilogramů na osobu. Nejvíce (o desetinu) klesla spotřeba hovězího, jedlo se však méně i drůbeže a vepřového. Podle ÚZEI pokles souvisí s růstem cen. Meziročně totiž podražily všechny druhy masa i výrobků z něj.
Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 procenta více než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o tři procenta. Méně než v roce 2012 snědli Češi i másla. Také u mléčných výrobků ceny vzrostly, ne však tak výrazně jako u masných produktů.
Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Naopak vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, ceny ryb rostly.
Z rostlinných produktů stagnovala spotřeba obilovin při velmi mírném růstu spotřebitelských cen. I přes výrazný růst cen jablek se zvýšila spotřeba ovoce mírného pásu, navzdory zdražení rostla spotřeba také u tropického ovoce a zeleniny. Výrazné zdražení brambor přineslo takřka pětiprocentní pokles jejich konzumace.
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů loni vzrostly o 4,9 procenta. Zatímco nominální výdaje za ně se zvýšily o 2,8 procenta, snížily se reálné výdaje za tuto skupinu o dvě procenta. Důsledkem tohoto vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 procenta, uvedl ÚZEI. Tento podíl přitom od roku 1990 klesal, v posledních dvou letech recese české ekonomiky však mírně stoupá.
Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2013 ročně v průměru zhruba 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.*
Potravinová skupina |
Rok 2012 |
Rok 2013 |
Meziroční index |
Maso celkem v hodnotě na kosti |
77,4 |
74,0 |
95,6 |
- hovězí |
8,1 |
7,3 |
90,1 |
- telecí |
0,1 |
0,1 |
100,0 |
- vepřové |
41,3 |
40,1 |
97,1 |
- drůbež |
25,2 |
23,7 |
94,0 |
- ostatní |
2,7 |
2,8 |
103,7 |
Ryby celkem |
5,7 |
5,8 |
101,8 |
Sýry (včetně tvarohů) |
16,8 |
16,3 |
97,0 |
Čerstvé mléčné výrobky |
92,1 |
93,7 |
101,7 |
Vejce |
13,6 |
13,8 |
101,5 |
Máslo |
5,2 |
5,1 |
98,1 |
Sádlo |
4,7 |
4,6 |
97,9 |
Rostlinné tuky a oleje |
16,4 |
16,9 |
103,0 |
Cukr rafinovaný celkem |
34,5 |
33,0 |
95,7 |
Obiloviny celkem v hodnotě mouky bez rýže |
108,1 |
108,0 |
99,9 |
Brambory celkem |
68,6 |
65,5 |
95,5 |
Luštěniny |
2,6 |
2,6 |
100,0 |
Zelenina celkem v hodnotě čerstvé |
77,8 |
80,0 |
102,8 |
Ovoce mírného pásma v hodnotě čerstvého |
43,4 |
45,0 |
103,7 |
Jižní ovoce |
31,2 |
32,0 |
102,6 |