Spotřeba potravin loni klesla, lidé omezili hlavně konzumaci masa a masných výrobků

Spotřeba potravin v České republice vloni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.

Spotřeba potravin živočišného původu vyjádřená ve stálých cenách klesla loni meziročně o 3,1 procenta, u rostlinných potravin nepatrně vzrostla o 0,1 procenta. Podle dokumentu vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva. Čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 procenta. Jejich spotřební výdaje přitom vzrostly o 1,7 procenta.
Lidé loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 procenta na 74 kilogramů na osobu. Nejvíce (o desetinu) klesla spotřeba hovězího, jedlo se však méně i drůbeže a vepřového. Podle ÚZEI pokles souvisí s růstem cen. Meziročně totiž podražily všechny druhy masa i výrobků z něj.

Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 procenta více než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o tři procenta. Méně než v roce 2012 snědli Češi i másla. Také u mléčných výrobků ceny vzrostly, ne však tak výrazně jako u masných produktů.

Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Naopak vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, ceny ryb rostly.
Z rostlinných produktů  stagnovala spotřeba obilovin při velmi mírném růstu spotřebitelských cen. I přes výrazný růst cen jablek se zvýšila spotřeba ovoce mírného pásu, navzdory zdražení rostla spotřeba také u tropického ovoce a zeleniny. Výrazné zdražení brambor přineslo takřka pětiprocentní pokles jejich konzumace.
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů loni vzrostly o 4,9 procenta. Zatímco nominální výdaje za ně se zvýšily o 2,8 procenta, snížily se reálné výdaje za tuto skupinu o dvě procenta. Důsledkem tohoto vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 procenta, uvedl ÚZEI. Tento podíl přitom od roku 1990 klesal, v posledních dvou letech recese české ekonomiky však mírně stoupá.
Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2013 ročně v průměru zhruba 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.*

 Potravinová skupina Rok 2012  Rok 2013 Meziroční index
Maso celkem v hodnotě na kosti 77,4 74,0 95,6
- hovězí 8,1 7,3 90,1
- telecí 0,1 0,1 100,0
- vepřové 41,3 40,1 97,1
- drůbež 25,2 23,7 94,0
- ostatní 2,7 2,8 103,7
Ryby celkem 5,7 5,8 101,8
Sýry (včetně tvarohů) 16,8 16,3 97,0
Čerstvé mléčné výrobky 92,1 93,7 101,7
Vejce 13,6 13,8 101,5
Máslo 5,2 5,1 98,1
Sádlo 4,7 4,6 97,9
Rostlinné tuky a oleje 16,4 16,9 103,0
Cukr rafinovaný celkem 34,5 33,0 95,7
Obiloviny celkem v hodnotě mouky bez rýže 108,1 108,0 99,9
Brambory celkem 68,6 65,5 95,5
Luštěniny 2,6 2,6 100,0
Zelenina celkem v hodnotě čerstvé 77,8 80,0 102,8
Ovoce mírného pásma v hodnotě čerstvého 43,4 45,0 103,7
Jižní ovoce 31,2 32,0 102,6

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down