15.01.2003 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spotřeba sýrů u nás roste, Evropě však nestačíme

Podle situační a výhledové zprávy MZe se tuzemská spotřeba sýrů včetně tvarohů nyní pohybuje kolem 14 kilogramů na osobu a rok, zatímco v roce 1996 to bylo jen něco kolem 11,3 kilogramu. Konzumace sýrů však stále nedosahuje průměrné úrovně Evropské unie, kde jeden obyvatel sní za rok v průměru asi 19 kilogramů sýrů.

Ja uvádí zpráv, na českém trhu se také výrazně rozšířil sortiment těchto produktů. V tuzemské výrobě sýrů se v druhé polovině devadesátých let projevoval většinou rostoucí trend. Výjimkou byl pokles v roce 2001, kdy se zvedly spotřebitelské ceny. Za devět měsíců loňského roku stoupla meziročně výroba přírodních sýrů asi o sedm procent na 70 tisíc tun. Produkce tavených sýrů naopak poklesla zhruba o 15 procent na 16 tisíc tun. V roce 1989 se v tuzemsku vyrobilo asi 104 tisíc tun sýrů.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down