Loni se spotřeba mléka a mléčných výrobků u nás zvýšila v přepočtu na 238 kilogramů mléka na osobu ročně proti předloňským 230 kilogramům, a to zejména díky zájmu o sýry. Stále je ale pod úrovní obvyklou ve vyspělých zemích Evropské unie. Vyplývá to z údajů Českomoravského svazu mlékárenského.
"Předpokládáme, že spotřeba mléka dále poroste. Před rokem 1989 činila téměř 260 kilogramů na osobu ročně," řekl předseda svazu Michal Němec.
Spotřebu táhnou vzhůru především sýry, mimo jiné proto, že mají v přepočtu na kilogramy mléka velkou váhu. Na výrobu jednoho kilogramu sýra je třeba asi deset litrů mléka. Loni se jich v Česku snědlo asi 13,4 kilogramu na hlavu, meziročně asi o půl kilogramu kilogramu více. Průměr staré evropské patnáctky se pohybuje kolem 19 kilogramů, například v Řecku je to asi 28 kilogramů. Stoupla i spotřeba v kategorii tzv. ostatních, tedy zejména zakysaných výrobků, jako jsou jogurty.
Mírný pokles, na 59,5 kilogramu na osobu proti předchozím 61,6 kilogramu, se naopak projevil u tekutého mléka. V EU 15 se ho vypije zhruba o polovinu více, například v rekordním Finsku je to ale 178 kilogramů na osobu ročně. O něco nižší byla loni i konzumace konzerv a sušených mlék.
V celkovém údaji spotřeby mléka není započítáno máslo, jehož konzumace v Česku rovněž stoupla, a to o 0,1 na 4,7 kilogramu na hlavu ročně.