Podaří-li se sklidit dobrou úrodu, je třeba ji dobře uskladnit. Ať už je důvodem skladování lepší cena nebo zužitkování sklizeného produkty v rámci vlastního podniku, je třeba zajistit takové podmínky, které neznehodnotí prostředky vynaložené na jeho výrobu. Komodity je třeba ukládat v odpovídající kvalitě, zajistit téměř nulový výskyt škodlivých organismů a během celé doby skladování udržet takové podmínky, které těmto organismům neprospívají.
Zemědělské komodity jako sezónní produkt jsou spotřebovávány průběžně. Musí proto být skladovány od sklizně až po použití ke zpracování na finální výrobky, popřípadě k přímé spotřebě. Skladování se definuje jako ukládání zboží do určených, předem k tomuto účelu připravených a ošetřených prostor, kde je zabezpečeno udržení jakosti zboží a jeho hmotnosti. Během skladování může dojít k přechodu vlastnických práv zboží. K uskladnění úrody mohou pěstitelé využívat vlastní skladovací prostory nebo sklady specializovaných firem. Pro skladování zrnin a olejnin tvoří v současnosti více než polovinu ze všech odpovídajících skladovacích prostor v České republice silové sklady. Ostatní sklady jsou hangárového typu a kombinované.
Typy skladů
V dobách centrálního řízení zemědělské výroby státem byla zbudována (většinou v 60. a 70. letech minulého století) velká železobetonová sila, která dodnes běžně zemědělská veřejnost označuje ZZN (podle jednotného označení zemědělské zásobování a nákup). Základem těchto skladů je zpravidla betonová skladovací věž (silo), která má kruhový nebo šestiúhelníkový průřez. Požadované skladovací kapacity se dociluje postavením a propojením daného počtu těchto skladovacích věží. Kapacita skladů bývá od 5000 až do 500 000 tun, někdy i více. V dnešní době se od betonových skladovacích sil upouští a přechází se na sila kovová, vybavená kompletní příjmovou měřicí aparaturou, dopravníky a aktivním provzdušňováním.
Celková skladovací kapacita v České republice činí asi deset milionů tun. Přibližně jednu třetinu z ní představují halové provizorní sklady v zemědělské prvovýrobě, vhodné jen pro krátkodobé skladování.
Výstavba nových skladovacích prostor
V posledních letech se zemědělci stále více zajímají o modernizaci stávajících nebo vybudování nových skladovacích kapacit. Důvodů je hned několik. Zemědělské podniky jsou ekonomicky nuceny usilovat o vysokou kvalitu produkce, protože požadované vlastnosti produktů zajistí vyšší finanční ohodnocení, a naopak neupravené zboží se prodává za výrazně nižší cenu. Dalším důvodem je prodej komodit ve vhodnou dobu za nejvyšší možné ceny. Obecně platí, že prodej několik měsíců po sklizni je možné realizovat za vyšší ceny. Ovšem jednotlivé ročníky se liší podle momentální situace na evropském a světovém trhu. Příkladem může být loňská sklizeň, kdy se spíše vyplácelo prodávat dříve než později. V neposlední řadě je důvodem pro výstavbu vlastních skladovacích prostor omezení závislosti na skladovacích organizacích a nutnosti prodávat úrodu vždy přímo z pole.
Zemědělské podniky nejčastěji instalují moderní sila vyrobená z pozinkovaného plechu, která se mohou postavit jak ve vhodných zemědělských objektech, tak na volné venkovní ploše. V zásadě se nabízejí dvě možnosti – buď hladkostěnná sila, nebo sila vyrobená z vlnitého pozinkovaného plechu. Hladkostěnná sila jsou určena pro vnitřní i venkovní použití, mají však nižší skladovací kapacitu. Sila z vlnitého plechu jsou díky svým konstrukčním vlastnostem využívána pro obrovské skladovací kapacity zemědělských produktů.
Obecné požadavky
Skladování je možné provádět pouze ve skladech k tomu určených a zařízených. Sklad musí být zkonstruován z trvanlivých materiálů a chráněný proti ptactvu a hlodavcům. Prostory určené ke skladování musí být čisté, suché, snadno větratelné, prosté plísní, škůdců a cizích pachů. Nelze skladovat společně s látkami a předměty, jejichž přítomnost může zhoršit jejich jakost (např. aromatické či páchnoucí látky). Zásoby musí být dostatečně chráněny před nepříznivými atmosférickými vlivy. Střechy musí být v bezvadném stavu, okna zasklená a vždy vybavená ochrannými sítěmi, přímé sluneční paprsky nesmí dopadat na skladované zásoby. V případech, kdy nejsou stěny s dostatečnou tepelnou a vlhkostní izolací, musí být skladovací prostor oddělen od stěn. Skladové prostory musí být vybaveny pro oddělené uložení partií různých jakostí a účelů použití.
Ve skladech se nesmí vyskytovat místa nedostupná a nepřehledná, která mohou vést k rozšiřování škůdců.
Konstrukce skladů musí umožňovat pravidelné odstraňování prachu, dezinsekci, dezinfekci, deratizaci a pravidelnou kontrolu jakosti. Při provedení deratizace musí být stanoven plánek nástrah, uložený u silomistra a označená místa nástrahy, která by měla být krytá, a prokazatelné vyhodnocení účinnosti. Sklad musí být vybaven odpovídající technologií k uchování jakosti a zabránění ztrátám.
Rozdělení skladování
Samotné skladování se rozlišuje na krátkodobé a dlouhodobé. Toto dělení není určeno a omezeno časem, ale technickými podmínkami, které umožní skladovat při dodržení jakostních parametrů. V praxi se často používá pro určení krátkodobého a dlouhodobého skladování mezní lhůta šesti měsíců.
Podle technologie se skladování dělí na:
- skladování v suchém stavu (obiloviny, luštěniny do 14 % a olejniny do 8 % vlhkosti min.),
- skladování s použitím aktivního větrání (do 17 % vlhkosti zrna u obilovin),
- skladování ve zchlazeném stavu (např. zelenina a ovoce),
- skladování za použití chemických prostředků (pouze pro krmné účely).
Způsoby skladování se převážně vztahují na volně ložené zásoby, ale také i zásoby skladované v obalech, kde typ a dobu skladování ovlivňuje druh obalu a jeho stav; obaly musí být funkčně vyhovující a zdravotně nezávadné.
Stav skladu
Před naskladněním musí být sklad řádně vyčištěný (odstraněn prach a nečistoty) a asanovaný (minimálně jedenkrát ročně). Ve všech prostorách skladů je třeba udržovat čistotu a pořádek, veškeré technologické zbytky ze skladu musí být odstraňovány ve smyslu platných nařízení.
Po vyskladnění zásob musí být vyčištěny (odstranění prachů a nečistot):
- skladové prostory,
- veškeré technické zařízení a stavební konstrukce,
- povrch elektrické instalace.
Technické a technologické zařízení musí být udržováno stále provozuschopné a způsobilé dosahovat plné výkonnosti.
Pracovníci skladů musí být odborně proškoleni a znalí příslušných předpisů a norem. V jednotlivých skladech musí být určeni odpovědní pracovníci s uvedením konkrétních odpovědností a pravomocí.
Příjem, úprava a uložení zásob
Dodávky do skladů musí být zdravé, bez obilních škůdců, závadných pachů, nesmí obsahovat plesnivá zrna, mykotoxiny, sněťová zrna a rezidua pesticidů. Všechny tyto parametry ovlivňují jak vlastní skladování, tak možnosti prodeje a využití zboží. Je standardem, že před příjmem se odpovědný pracovník přesvědčuje u volně ložených zásob o čistotě příjmového koše, nastavení dopravních cest a stavu zásobníku či skladových prostor. U ostatních zásob kontroluje prostor určený k uložení. Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu (ČMSOZZN) doporučuje, aby si každý skladovatel určil, jak budou přejímán.y jednotlivé dodávky, včetně ověřování hmotnosti a jak bude prověřována jakost.
Pro způsob posklizňové úpravy přejímaných zásob musí být stanovena funkce konkrétního pracovníka, který rozhoduje:
- jak se bude postupovat, když jednotlivá dodávka nebude odpovídat deklaraci, případně u zboží v obalech, jak se bude postupovat při poškození obalů,
- jak se bude postupovat v případě zjištění mykotoxinů v obsahu přesahujícím maximálně povolené limity stanovené předpisy Evropských společenství (ES),
- o postupu při zjištění přítomnosti živých skladištních škůdců. Uskladnění je možné pouze do oddělených a vyčleněných prostor, které umožňují asanační ošetření,
- o postupu pro oddělené skladování dle druhů, použitelnosti a účelu. Nelze míchat zásoby s různou skladovací schopností danou jejich vlhkostí apod.
Je vhodné jednotlivé sklady a skladové prostory specializovat s ohledem i na jejich technologickou vybavenost. Specializace či určení skladování pro určitý druh zásob musí být vždy prováděno v souladu s jejich požárně bezpečnostní charakteristikou.
Standardním postupem ověřování hmotnosti dodávek je vážení každé dílčí dodávky na měřidlech ověřených a kalibrovaných, a to při každém vstupu a výstupu ze skladu.
U dodávky nesmí být zjištěn obsah mykotoxinů nad maximálně povolenou hranici stanovenou příslušným právním předpisem ES nebo ČR. Skladovatel musí mít stanoven tzv. plán kontroly jakosti pro vstupní, mezioperační a výstupní kontrolu. Nutné náležitosti tohoto plánu specifikují další pravidla ČMSOZZN.
Proces skladování
Během celého procesu skladování se sledují teploty, pachy, výskyt skladištních škůdců. Při zjištění některé závady se ihned musí provádět nápravné opatření.
Ve skladu musí být určen pro zboží v obalech způsob ukládání vč. vrstvení obalů, palet.
Musí být zabezpečena přístupnost ke skladovanému zboží.
Jednotlivé druhy zboží a zásilek ve skladu musí být označeny. U zboží musí být zřetelné označení jeho užití. U zboží v obalech musí být určeno, jak se ukládají a likvidují obaly.
U rostlinných produktů se v období posklizňového dozrávání teplota sleduje denně (min. dva týdny), poté min. 2x týdně. Zpravidla je třeba zabezpečit, aby teplota skladovaného materiálu nepřekročila 25 OC. V případech náhlého zvýšení teploty musí být provedena opatření a po nich se musí provádět po přiměřenou dobu denní kontrola teplot.
V období skladování se podle zpracovaných plánů kontroly jakosti provádí tzv. mezioperační kontrola, která musí stanovit přesně rozsah a periodu kontroly skladovaného materiálu. Stanovené jakostní znaky s evidencí v jednotlivých částech procesu skladování musí být průkazné a vysledovatelné. Jakostní znaky a jejich hodnoty jsou zpravidla stanoveny dle smluvních podmínek a účelu užití, s přihlédnutím k platným technickým normám.
Měření a monitorování v průběhu procesu skladování, zejména stanovení jednotlivých znaků jakosti, se provádí na zařízeních k tomu určených a schválených, pravidelně ověřovaných, kalibrovaných a kontrolovaných.
Ošetřování zásob
Cílem ošetřování zásob je zabránit znehodnocení nebo poškození zásob. Veškerá manipulace se musí provádět tak, aby nedošlo ke smíchání různých druhů zboží.
Základní operace při ošetřování zásob:
- snížení teploty zboží přepouštěním, manipulací,
- odvětrávání,
- asanace a protiplísňové ošetření,
- chlazení,
- čištění zásob.
Všechny výše uvedené operace se provádí podle stanovených technologických a pracovních postupů a řádně se chronologicky evidují.
Zásoby a skladové prostory musí být zabezpečeny proti zneužití, kontaminaci nežádoucími mikroorganismy, plísněmi, hlodavci, ptáky nebo vlhkostí. Zvláštní druh operace v rámci ošetřování zásob volně ložených je systém tzv. aktivního větrání, zejména u rostlinných produktů.
Zásady aktivního větrání:
- aktivní větrání používat do maximální vlhkosti u obilovin do 17 %, s výjimkou žita a kukuřice do 15 %,
- začít větrat ihned po ukončení naskladnění,
- větrání z důvodu chlazení provádět vzduchem chladnějším nejméně o 5 OC oproti teplotě skladovaných zásob,
- větráním se musí zabránit zvyšování teploty samozahříváním,
- dodržovat základní technologické postupy pro aktivní větrání, pro vybrané typy skladů (halové i silové) a instalovaných výkonů ventilátorů.
Hmotnostní úbytky (normy mank) musí být stanoveny v předpisech pro inventarizaci zásob ve smyslu souvisejících platných nařízení. Jsou používány jen v případech, kdy po výdeji a řádně provedených záčistkách vznikne rozdíl mezi skutečným a účetním stavem skladovaných zásob. Při skladování dochází ke ztrátám dýcháním, rozprachem, mechanickým poškozením a nesprávným skladováním. Hmotnost rostlinných výrobků se zmenšuje vysoušením obilí. Dýchání, rozprach a mechanické poškození jsou ztrátami přirozenými.
V článku byly použity informace z publikace Správná výrobní praxe pro skladování zrnin a olejnin, kterou připravilo Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Potravinářskou komorou ČR a Agrární komorou ČR.
Klíčové informace
- Skladování je možné provádět pouze ve skladech k tomu určených a zařízených.
- Pro skladování zrnin a olejnin tvoří v současnosti více než polovinu ze všech odpovídajících skladovacích prostor v České republice silové sklady.
- Celková skladovací kapacita v České republice činí asi deset milionů tun.