Právě v tomto ročním období nastává čas zabíjaček. Veterinární legislativa ji umožňuje, ale má svá pravidla. Veterinární zákon říká, že jatečná zvířata s výjimkou skotu včetně telat, koní, oslů a jejich kříženců a jelenovitých z farmového chovu, mohou být poražena v hospodářství chovatele, pokud je jejich maso a orgány určeno pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele, to znamená, že splňují podmínky domácí porážky. V případě nějakých patologických či jinak podezřelých nálezů může chovatel požádat o veterinární vyšetření. Vyšetření může ve zvláštním případě v rámci mimořádných veterinárních opatření nařídit místně příslušná veterinární správa, pokud by byla nepříznivá nákazová situace. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
To znamená, že pro účely spotřeby v domácnosti chovatele je povoleno doma porazit prase a samozřejmě veškerou drůbež, ale i holuby a také například králíky nebo nutrie. Ale v rámci domácí porážky lze též porážet ovce a kozy. Některé nově chované druhy zvířat, například pštrosi, je nutné porážet na jatkách.
Pozor ale na pořádání „obecní zabíjačky“ jako „atrakce“. Veřejné usmrcování zvířat není žádná atrakce. Argument, že jde o starou tradici, neobstojí. Navíc zákon takový pojem nezná. Zná pouze domácí porážku v hospodářství chovatele, přičemž maso a produkty jsou určeny k využití v jeho domácnosti a pak porážku jen ve schválených zařízeních či závodech, a to jsou jatka.
Takže výroba zabíjačkových specialit za účelem uvedení do oběhu je možná pouze ve schválených prostorách (například jatek) nebo v registrované prodejně (řeznictví). A uvést do oběhu (prodat nebo rozdat) lze v krajskou veterinární správou schváleném místě.
Příprava pokrmů již není předmětem státního veterinárního dozoru, ale jiných kontrolních orgánů, například veřejného zdraví (hygienická služba).