Kutnohorští vinaři mají zatím sklizeno 70 procent hroznů, výnosy jsou proti jiným letům zhruba o pětinu vyšší. Starosti jim ale dělá cukernatost, řekl dnes jednatel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Firma hospodaří na 54,5 hektaru viničních ploch, loni sklidila přes 150 tun hroznů. Letos by to podle Rudolfského mohlo být ke dvěma stovkám tun. Výnosy jsou podle Rudolfského nadprůměrné oproti jiným rokům zhruba o 20 procent, ale potíž je s cukernatostí, protože celé září nebylo hezky, teprve až v posledních dech se začaly cukry zvedat, poznamenal.

V sobotu firma pořádá slavnostní sběr uzrálého vína z nejznámějšího kutnohorského vinohradu pod chrámem svaté Barbory. Navazuje tím na dávnou tradici, kdy se nosily hrozny v putnách do lisovny v Jezuitské koleji.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké. Rodinná firma Vinné sklepy Kutná Hora se zde vinařstvím zabývá od roku 2002.*

Hrozny vinné révy na jižní Moravě po deštích místy napadla hniloba. Podle agenturních informací stav ale není vážný. Vinaři dnes ve větší míře díky slunečnému počasí začali sklízet, zaměřují se zejména na rané odrůdy. Práci jim místy komplikuje podmáčený terén.

Do vinic dnes vyrazili například zaměstnanci Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova. Podle Zdeňka Zvonka, který má vinohrady na starosti, se ještě v pondělí pracovat nedalo, tak byl terén podmáčený. "Voda nám narušila čtyři terasy, které se trhají," uvedl Zvonek. V oblasti, kde společnost hospodaří, v posledních čtyřech dnech napršelo asi 160 milimetrů vody. "To je v našem případě úhrn za celý suchý rok," uvedl Zvonek.
Některé odrůdy napadla hniloba, podle Zvonka to ale není vážné, což potvrzují i další vinaři. "Pozdní odrůdy, například Veltlínské zelené, jsou zdravé," potvrdil dnes šéf jedné z největších vinařských firem Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Vinaři napadené hrozny sbírají u pozdních odrůd výběrově a zbytek nechávají na vinici. U raných odrůd začali se sběrem naplno. "Však už máme díky počasí skluz a nevíme, zda koncem týdne nezačne zase pršet," uvedl Zvonek. Rané odrůdy jsou na hnilobu náchylnější, protože mají měkkou slupku. Tam, kde do hroznu bodne vosa, přichází hniloba automaticky.
Podle sklepmistra společnosti Neoklas Svatopluka Kalábka se deště nejvíce projevily u odrůd jako Muškát moravský a Müller Thurgau. "Plísně nutí vinaře k okamžité sklizni, aby zachránili hrozny, které ještě nebyly napadeny plísní. Předčasná sklizeň však neumožní hroznům dostatečně vyzrát a cukernatost, která ovlivňuje kvalitu vína, tak bude nízká," řekl Kalábek.
Svaz vinařů už podle svého webu požádal prostřednictvím ministerstva zemědělství Evropskou komisi o zvýšení limitu cukernatosti letošního ročníku. To se děje obvykle jednou za tři roky podle sezony. Obdobnou žádost podle svazu letos podají prakticky všechny státy střední Evropy. "Není to nic mimořádného, dělá se to i ve Francii," řekl dnes Vajčner. V případě, že Evropská komise českou žádost schválí, mezní hodnoty pro obohacování vína se zvýší asi o čtvrtinu.*

Vinaři na jižní Moravě se připravují na hlavní část sklizně hroznů. Nyní čekají na příhodnější počasí, na teplo a slunce. Na některých místech se už na hroznech objevila hniloba. Zatím je i tak předpoklad výnosů dobrý. Svaz vinařů jej odhaduje na pět tun z hektaru, což je dlouhodobý průměr. Uvedl to v tomto týdnu výkonný ředitel svazu Martin Půček.

Vinaři zatím sklízeli rané odrůdy zejména na burčák. Proto je na odhad letošního výnosu ještě brzo. Hlavní sklizeň začne po 10. září. Předpoklad výnosu je dobrý. Kvalitu mohou vinaři hodnotit až na podzim, uvedl Půček.
Část hroznů na burčák sklidil i Znovín Znojmo. Podle šéfa firmy Pavla Vajčnera bude podle prvních předpokladů zřejmě mírně nadprůměrná úroda z hlediska množství i kvality.

Také podle generálního ředitele Vinia Libora Výlety by sklizeň mohla být lehce nadprůměrná. Počasí to ale prý může ještě rychle změnit. Důvodem tohoto stavu je nástup plísní na hroznech. Vstupní branou pro plísně jsou i popraskané bobule na hroznu vinou nadměrných srážek v tomto období, poznamenal Výleta. Vydatné srážky mají podle něj vliv i na obdělávání vinic, protože nejsou přístupné pro techniku. Srpnové počasí vegetační náskok vymazalo a plány na sklizeň hroznů pro výrobu přívlastkových vín se rozplynuly, posteskl si Výleta.
Se sklizní zatím čeká rodinné Vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku. František Valihrach, který se v rodinné firmě stará o vinice, zatím neví, jestli začnou sklízet už příští týden. Situaci podle něj zkomplikovaly deště a na některých odrůdách se objevuje hniloba. Hrozny bude nutné sklidit nebo zvolit postřik. Proto nemůže dopředu říci, jaká bude sklizeň.
Na výsledný charakter vína má velký vliv cukernatost hroznů. Podle analýzy firmy BS vinařské potřeby má vliv na cukernatost lokalita. Velmi dobrý potenciál růstu mají bílé odrůdy, které mají schopnost akumulovat cukry, jako je Tramín červený a Rulandské šedé. Pro zrání hroznů je nyní potřeba slunečné počasí.*
Statistika ke sklizni

RokVýnos (tuny z hektaru)
20086,6
20094,5
20103,2
20116,0
20124,2
20135,5
2014 (odhad)5,0

 

Zdroj: Svaz vinařů

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down