Studie odborníků nezjistila pochybení u produktů z McDonald´ s

Vloni se spotřebovaly v 97 pobočkách restaurací McDonald´s téměř tři tuny hovězího masa. A to i přes trvalý pokles spotřeby hovězího masa v České republice a ne zrovna dobrou pověst mletých masových pokrmů. Kvalitu a původ masa z tohoto řetězce také opakovaně prověřil tým Ústavu konzervace potravin a ústavu biochemie a mikrobiologie pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Nezávislá studie podle nich nezjistila žádné pochybení a potvrdila, že v těchto výrobcích je použito pouze deklarovaný druh masa.

Vedoucí projektu z Ústavu konzervace potravin Jan Pivoňka potvrdil, že grilované hovězí maso obsahuje více než 120 gramů masa ve sto gramů výrobku, což je dáno ztrátou vody během grilování. „Ani v jednom ze vzorků jsme pomocí DNA analýzy nezjistili přítomnost jiného masa než hovězího,“ sdělil a připomněl, že nezávislý odběr vzorků byl realizován nahodile. „Po ověření jsme vybrali zřejmě nejznámější masa připravovaná v McDonald´s, které se používá do burgerů McRoyal a maso, které se používá do hamburgerů a cheesburgerů. Odběry proběhly nezávisle a zaměstnanci řetězce neměli informace ani o čase ani o místě odběrů,“ popsal metodu. Podle něj obsah masa byl vypočten ze základních kvalitativních znaků, kterými jsou obsah bílkovin a obsah tuku. „Výsledek je možné si představit jako součet zcela libové složky a tuku, který je ve výrobku v množství, které nepřekračuje obvyklý obsah v kosterní svalovině,“ upřesnil. Pro ověření přítomnosti cizího masa byla použita metoda porovnání DNA ve vzorku s DNA masa, které se nejčastěji používá k náhradě části hovězího masa, jako je vepřové, koňské či drůbeží,“ dodal.
Podle manažera kvality McDonald´s Víta Grece představitelé řetězce neměli pochyb, že by výsledek šetření VŠCHT dopadl jinak. "Na naše dodavatele máme značné nároky, které se v čase stupňují. Hned od začátku požadujeme většinou i více, než je pouhé dodržování legislativy. Zejména co se týká hygieny při zpracování masa a podmínek chovu zvířat," podotkl.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down