25.10.2006 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sucho přispěje ke kvalitě speciálních vín

Letošní suchý a slunečný podzim prospívá kvalitě hroznů určených pro výrobu ledových a slámových vín, které musí mít cukernatost nejméně 27 stupňů. Naopak sucho způsobuje těžkosti vinařům, kteří zasadili mladé sazenice a nyní hrozí, že nestačí do zimy zakořenit kvůli nedostatku vody v půdě. Informoval o tom tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Ledová slámová vína se řadí mezi vinařské speciality. Jejich produkce nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v České republice. Ledové víno vzniká z hroznů sbíraných při teplotách nižších než šest stupňů pod nulou. Slámová vína se vyrábí z hroznů, které alespoň tři měsíce leží na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti, vysvětlil Půček.
Malé procento vinařů, kteří se zabývají výrobou těchto speciálních vín, je dáno vysokou cenou těchto vín. Obtížně se pro ně hledá odbyt. Cena slámových a ledových vín se ve velkoobchodech pohybuje od tří set do sedmi set korun za láhev o obsahu 0,35 litru. O tyto vína má zájem především země, kde nelze ledová vína vyrábět, například Rusko, Anglie a Francie. Půček upřesnil, že vedle České republiky speciální vína vyrábějí Německo, Rakousko, Kanada a Slovensko.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down