07.03.2012 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sůl byla nezávadná

V souvislosti s problémy, které mají sousedé v Polsku s použitím technické soli pro potravinářské účely, rozhodl Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, odebrat k vyšetření vzorky výrobků a soli používané v našich zpracovatelských podnicích.
Vzorky soli, které byly odebrány v Moravskoslezském kraji, byly analyzovány ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě.

 Laboratorní analýzy se zaměřily zejména na smyslové posouzení, stanovení vlhkosti, sodíku, NaCl v sušině, síranů, ferrokyanidu draselného a nerozpustných látek. Současně byl stanoven obsah těžkých kovů (rtuť, kadmium, olovo, arzén). Výsledky všech analýz u testovaných vzorků soli splňují požadavky pro jedlou sůl. V SVÚ Olomouc vyšetřují ještě vzorky masných výrobků a podle šéfa Státní veterinární správy budou vyšetřeny i mléčné výrobky polského původu. Vzhledem k velkému ředění soli ve výrobcích (1 – 3,5 %) spíše neočekáváme, že by se prokázala zdravotní závadnost, nicméně činíme tak zejména pro uklidnění konzumentů. Další došetření výrobků lze očekávat do pátku. Přesto bude Státní veterinární správa požadovat od svého polského protějšku písemné informace, které nás ubezpečí o nemožnosti ohrožení zdraví lidí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down