14.11.2005 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svatomartinské letos poprvé

Pití vína v malé míře je zdravé. Potvrdila to i letošní konference víno a zdraví, která proběhla v uplynulých dnech v Brně. I letošní ročník vína bude patrně velmi dobrý. Tuzemské mladé víno se letos poprvé představí pod značkou Svatomartinské.

Zdraví prospěšné fenolické látky, zejména resveratrol, podle Dana Mádra, ředitele Mama trading, s. r. o., neobsahuje jen červené, ale také bílé víno. V červených vínech je však koncentrace těchto látek asi 15krát vyšší. V bobulích hroznů jsou hlavně ve slupkách — až 50 procent u červených odrůd a asi 25 procent u odrůd bílých. Množství látek, které přejde z bobulí do vína, závisí na použitém způsobu výroby, zejména na délce a teplotě macerace rmutu (rozemletých bobulí). Že delší doba odležení rozemletých hroznů před vlastním lisováním zvyšuje množství resveratrolu ve víně, potvrdil ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Jak připomněl, je to vlastně návrat k původní technologii. Zatímco italská či španělská vína mají problém s dodržením maximálního obsahu mykotoxinu ochratoxin A, Vladimír Ostrý ze Státního zdravotního úřadu v našich odrůdách nenašel ani stopy této pro člověka potenciálně karcinogenní látky. Podle lékařů snižuje pravidelné pití malého až středního množství alkoholu riziko nemoci srdce a cév o 25 až 45 procent a zvyšuje hladinu příznivě působícího vysoko hustotního cholesterolu. Podle Mojmíra Blahy je doporučená denní dávka u mužů 20 až 40 gramů (absolutního etanolu), u žen je asi o polovinu nižší. Podle australské studie již sklenka červeného vína denně snižuje riziko rakoviny vaječníků a má také příznivý vliv na plodnost. Děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík připomněl, že zejména resveratrol, který je rostlinným estrogenem, dokáže blokovat zvýšenou produkci těchto ženských hormonů. Ty podporují růst zhoubných nádorů prsu, děložní sliznice a vaječníků. Ženám po přechodu je tedy podle něj možné doporučit pravidelné pití přiměřených dávek vína, zejména červeného.
Začátek listopadu je doba prvního ochutnávání mladých vín. Od letošního roku je vinaři budou prodávat pod ochrannou známkou Svatomartinské víno a poprvé je představili právě na svátek tohoto světce. Držitelem ochranné známky je Vinařský fond. Mohou ji využít všichni registrovaní vinaři v ČR; pokud splní podmínky fondu. Mádr připomněl, že šanci získat toto označení nemají automaticky všechna přihlášená vína, ale jen ta, která projdou hodnocením. "Letos asi šest vín neuspělo," prozradil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down