Svaz: Cena pečiva letos meziročně klesla, sektor se ale potýká s nízkými výdělky
Pečivo letos meziročně zlevnilo, za kilogram zaplatili lidé letos v září necelých 68 korun, loni to bylo přes 70 korun. Proti roku 2019 je kilogram dražší zhruba o 20 korun. Podle Svazu pekařů a cukrářů byla cena pečiva do roku 2022 po deset let stabilní, skokové zdražení vyvolal nárůst cen energií a surovin, což vedlo i k úbytku pekáren. Nyní se situace začíná stabilizovat, sektor se ale potýká s nízkými zisky i mzdami pekařů, což může způsobit jejich nedostatek. Údaje dnes představil novinářům výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý.
Například kilogram chleba stál v obchodech v letošním roce přes 38 korun, o 13 víc než v roce 2019. "My jako pekárny jsme od roku 2019 zvedly ceny o 44 procent," uvedl Hlavatý. Do ceny se promítlo zdražení obilí nebo energií. Podle Hlavatého se ale ceny pečiva začínají stabilizovat, například kilogram konzumního chleba v září meziročně zlevnil zhruba o 1,3 koruny.
Nízké mzdy
Problém nyní představují pro pekaře nízké mzdy, které dosahují zhruba 70 procent průměrné mzdy v ČR. "U práce, která není příliš populární, je fyzicky náročná, je o sobotách a nedělích, přes noc, očekávají zaměstnanci, že nevýhody budou mít kompenzované nadprůměrným platem, ale je to naopak," uvedl Hlavatý. Obává se proto úbytku kvalitních pekařů.
Pekárny na vyšší mzdy podle Hlavatého nemají, z tržeb za prodané pečivo jim jde zhruba 40 procent, ze kterých musí zaplatit kromě mezd i náklady na energie, dopravu, vodu či techniku. Hlavatý uvedl, že ziskovost pekárenského průmyslu mezi lety 2010 a 2022 dosáhla 0,46 procenta. Pekárny by podle něj přitom potřebovaly zisk ve výši pěti až deseti procent, aby mohly investovat do nových technologií. Vliv na nízký zisk měl mimo jiné vstup mraženého pečiva na trh v roce 2010. "Mražené pečivo během jednoho roku převzalo 30 procent trhu," dodal Hlavatý.
Nové technologie
Nedostatečné výdělky tak neumožnily pekárnám investovat do technologií. "Naprostá většina pekáren je technologicky zastaralá, máme staré linky, tím pádem i vysokou energetickou spotřebu a obrovskou spotřebu lidské práce," řekl Hlavatý. Za rok 2023 odhaduje ziskovost ve výši pěti až 5,5 procenta, což by mohlo situaci pekáren mírně zlepšit a zastavit úbytek pekáren, kterému sektor čelil v posledních letech. "Část pekáren se prodává do větších skupin, vznikají velké subjekty, občas nějaká pekárna zanikne. Na pekařině nevydělají," sdělil. Od roku 2022 zaniklo sedm velkých pekáren.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!