Na bezpečnost potravin se letos zaměřuje i Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Na toto téma pořádá sérii vzdělávacích kurzů pro malé a střední firmy, které působí v oblasti cestovního ruchu. Manažeři firem si mohou otestovat, zda jejich provozy splňují hygienická pravidla podle evropské legislativy. Uvedla to na brněnském gastronomickém veletrhu G+H prezidentka SOCR Helena Pískovská. Zároveň upozornila na dvě odborné publikace, které jsou spojeny s novými bezpečnostními předpisy.
Obě publikace umožňují každému provozovateli dodržovat správnou hygienickou praxi, založenou na principu systému HACCP. Tento systém sleduje kritické body, které tvoří jednotlivé technologické přechody při výrobě a zpracování potravin, na nichž hrozí největší riziko jejich kontaminace. Tyto body je třeba pravidelně kontrolovat a ohrožení konzumenta zabránit.
První publikace, určená pro stravovací provozy, je zdarma k dispozici na internetových stránkách www.socr.cz. Druhá příručku popisuje pravidla pro uskladnění a prodej potravin v obchodech. Objednat ji lze u Českého a slovenského odborného nakladatelství.
Školení SOCR, které navazuje na vydané publikace a v praxi aplikuje zavedení systému HACCP, od počátku roku absolvovalo dvanáct lidí, dalších deset bude zkoušky skládat v dubnu. Druhý a třetí cyklus je naplánován na léto a podzim letošního roku.