Světové ceny potravin v lednu desátý měsíc za sebou klesly. Jejich index se tak dostal na nejnižší úroveň od září 2021. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v lednu meziměsíčně klesl o 0,8 procenta na 131,2 bodu. Z rekordního maxima 159,7 bodu, na které se vyšplhal loni v březnu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, se tak již snížil téměř o 18 procent. Za lednovým poklesem indexu stály nižší ceny rostlinných olejů, mléčných výrobků a cukru, zatímco ceny obilovin a masa zůstaly oproti prosinci bez výraznějších změn. Dílčí index cen rostlinných olejů v lednu klesl o 2,9 procenta. Index cen mléčných výrobků se snížil o 1,4 procenta a index cen cukru o 1,1 procenta. Index cen masa klesl pouze o 0,1 procenta, zatímco index cen obilovin se o 0,1 procenta zvýšil. Ceny pšenice sice klesly o 2,5 procenta kvůli nečekaně vysoké produkci v Austrálii a Rusku, ceny rýže však stouply o 6,2 procenta, a to mimo jiné kvůli silné poptávce v některých asijských zemích.*