Světové ceny potravin se loni již čtvrtým rokem za sebou snížily. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že průměrná hodnota indexu cen loni klesla o 19,1 procenta na 164,1 bodu. Ceny tlačily dolů vysoké zásoby a rovněž pomalý hospodářský růst.
Cenový index sestavovaný FAO měří pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. "Bohaté zásoby, proti kterým stála váhavá globální poptávka a posilující dolar, jsou hlavním důvodem pro celkovou slabost, která dominovala cenám potravin v roce 2015," uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian.
Nejvíce se loni snížily ceny mléčných produktů, a to o 28,5 procenta, na nejnižší hodnotu od roku 2009. Cenový index pro obiloviny klesl o 15,4 procenta a cukru o 21 procent. Rostlinné oleje zlevnily o 19 procent a index se ocitl nejníže od roku 2009. Cenový index masa se proti roku 2014 snížil o 15,1 procenta.
V samotném prosinci hodnota indexu proti předchozímu měsíci klesla o jedno procento na 154,1 bodu. Propad způsobily hlavně nižší ceny masa, mléčných výrobků a obilovin, které překonaly růst cen cukru a rostlinných olejů, napsala agentura Reuters.*