Světové ceny potravin pokračovaly v růstu, hlavně cukru, mléka a obilovin

Světové ceny potravin v říjnu pokračovaly v růstu, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota jejího indexu, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostla proti předchozímu měsíci o 0,7 procenta na 172,6 bodu. Zvyšovaly se hlavně ceny cukru, mléka a obilovin.

Pokles ceny rostlinných olejů a masa už nedokázal tento nárůst vykompenzovat. Meziročně index vzrostl dokonce o devět procent. Na začátku letošního roku byl přitom na sedmiletém minimu, od té doby se s výjimkou slabého poklesu v červenci ale stabilně zvyšuje.

Vyšší cenu cukru FAO připisuje špatnému počasí v Brazílii a v Indii, cena mléka se zvyšuje kvůli setrvale vyšší poptávce po sýru a másle v Evropské unii.

FAO také pouze nepatrně zvýšila odhad globální produkce obilovin pro pěstitelskou sezónu 2016–2017 na 2,57 miliardy tun. To je o 1,5 procenta více než v předchozí pěstitelské sezóně, uvedla agentura Reuters.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down