Světové ceny potravin v říjnu pokračovaly v růstu, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota jejího indexu, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostla proti předchozímu měsíci o 0,7 procenta na 172,6 bodu. Zvyšovaly se hlavně ceny cukru, mléka a obilovin.
Pokles ceny rostlinných olejů a masa už nedokázal tento nárůst vykompenzovat. Meziročně index vzrostl dokonce o devět procent. Na začátku letošního roku byl přitom na sedmiletém minimu, od té doby se s výjimkou slabého poklesu v červenci ale stabilně zvyšuje.
Vyšší cenu cukru FAO připisuje špatnému počasí v Brazílii a v Indii, cena mléka se zvyšuje kvůli setrvale vyšší poptávce po sýru a másle v Evropské unii.
FAO také pouze nepatrně zvýšila odhad globální produkce obilovin pro pěstitelskou sezónu 2016–2017 na 2,57 miliardy tun. To je o 1,5 procenta více než v předchozí pěstitelské sezóně, uvedla agentura Reuters.*