Světové ceny potravin vzrostly, hlavně kvůli cukru, obilovinám a olejům

Světové ceny potravin v lednu vzrostly na téměř dvouleté maximum hlavně kvůli cenám cukru, obilovin a rostlinných olejů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozími měsíci o 2,1 procenta na 173,8 bodu. Dostal se tak nejvýše od února 2015. Meziročně se ceny zvýšily o 16,4 procenta.

Ceny cukru se proti prosinci zvýšily o 9,9 procenta, zejména kvůli obavám o dodávky z Brazílie, Indie a Thajska. Ceny obilovin vzrostly o 3,4 procenta, vyšší ale byly i ceny pšenice, kukuřice a rýže. Ceny rostlinného oleje stouply o 1,8 procenta, převážně kvůli nízkým zásobám palmového oleje a pomalému oživení produkce v jihovýchodní Asii.

Ceny sójového oleje se naopak snížily. Ceny mléčných produktů a masa se téměř nezměnily.

FAO upozornila, že ceny se zvyšují, přestože zásoby obilovin jsou rekordní a na rekordu je rovněž sklizeň. FAO zvýšila odhad letošní sklizně obilovin o 15 milionů na 2,592 miliardy tun, uvedla agentura Reuters.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down