Veterináři uvedli, že maso z problémových polských jatek, které šlo do Prahy, v sobě nemělo salmonelu. Už dříve vyloučili přítomnost veterinárních léčiv, smyslově bylo také v pořádku. Za Státní veterinární správu (SVS) to sdělil Petr Majer. Od úterý 5. 2. veterináři provádějí intenzivní kontroly kamionů a dodávek v příhraničních oblastech, které by polské maso mohly vézt. K 7. 2. zastavili 491 vozidel, 86 z nich vezlo veterinární zboží. Odebrali čtyři vzorky hovězího masa a zjistili 15 závad, které byly hlavně administrativní.
"Výsledky vyšetření nezjistily ve vzorcích přítomnost salmonel. Už v úterý 5. února vyšetření přineslo negativní výsledky na rezidua veterinárních léčiv a vzorky též vyhověly smyslovému hodnocení v laboratoři," uvedl Majer.
Při kontrolách kamionů odebírají veterináři vzorky, pokud vozidla převážejí polské hovězí maso. "Převažovaly závady administrativního rázu, nicméně byla zjištěna i závažnější porušení legislativy. Asi nejzávažnějším zjištěním dosud byla přeprava cca 120 kg hovězího masa bez jakýchkoliv průkazů původu zjištěná při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji. Zjištěno bylo také například nedodržení teplotního řetězce při přepravě potravin nebo přeprava kuchyňských odpadů ke zkrmení hospodářským zvířatům, což se nesmí," dodal mluvčí. Dosud od 28. ledna odebrali veterináři také 94 vzorků polského hovězího, vyšetřili zatím třetinu, všechny výsledky byly vyhovující.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací také nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.*